„Ne place foarte mult româna”

03.09.2013 | Pentru tipar
„Ne place foarte mult româna”

„Limba română nu este o limbă dificilă, ci una bogată în forme şi frumoasă”

 
„Română are o însemnătate deosebită pentru mine, deoarece bunica mea era şvabă, s-a născut în Dobrogea, România. Ea mi-a povestit multe despre viaţa ei în România şi am vrut să merg acolo. Vorbea bine româneşte”, a spus pentru JURNAL germana Tabea Link. Tânăra, împreună cu alţi zece germani, îşi va aprofunda cunoştinţele în domeniul limbii române în perioada 22 august–12 septembrie 2013 la Casa Limbii Române „Nichita Stănescu” (CSL).
Tabea Link este originară din Stuttgard, Germania. A studiat ştiinţe culturale la Universitatea din Leipzig. Primele cunoştinţe de limbă română le-a acumulat în timpul aflării sale în România unde a participat la acţiuni de voluntariat într-o comunitate de ţigani. Acolo a predat engleza şi a învăţat să vorbească româneşte, despre care spune că este o limbă dulce, melodioasă, în comparaţie cu germana.
„Am vrut să cunosc şi cultura Republicii Moldova şi alte lucruri interesante, de aceea mi-am depus dosarul pentru un stagiu care îmi oferă posibilitatea să cunosc încă un stat în care se vorbeşte limba română. Mai mult, vreau să-mi aprofundez cunoştinţele în domeniul limbii române”, spune nemţoaica în vârstă de 24 de ani.
Şcoala de vară a fost deschisă în 2009 de către președintele Moldova-Institut Leipzig, profesorul și academicianul Klaus Bochmann, cu scopul de a crea o punte de legătură între tinerii din aceste ţări și de a spori interesul studenţilor din Germania pentru Republica Moldova și pentru limba română.
 
Prilejul de a învăţa româna
În prezent, şcoala este susţinută şi de Facultatea de Istorie și Filozofie a Universităţii de Stat din Moldova în colaborare cu Serviciul German de Schimb Academic. Școala de vară moldo-germană este sprijinită financiar de Ministerul Federal pentru Educație și Cercetare. Majoritatea tinerilor germani au motivaţii dintre cele mai diverse pentru a participa la această școală de vară.
Directorul CLR Alexandru Bantoş a menţionat că instituţia pe care o conduce a fost creată pentru a face accesibilă cultura românească celorlalte naţiuni care locuiesc în Republica Moldova. Anual, la CLR îşi aprofundează cunoştinţele în domeniul limbii române 250–300 de persoane şi mulţi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice.
 
Relaţiile moldo-germane, în ascendenţă
Alexandru Bantoş le-a spus studenţilor germani că zilele aflării lor la Chişinău vor fi benefice pentru ei, deoarece vor avea prilejul să cunoască în culori inedite situaţia din RM şi atitudinea noastră faţă de ei.
Dintre studenţii germani şi tânăra Maren Goll vorbeşte româna. Aceasta a învăţat limba română în cadrul unui program româno-german care i-a oferit posibilitatea să locuiască un an în România. În prezent, tânăra studiază la Universitatea Viadrina din Frankfurt Oder, Facultatea de Ştiinţe Culturale. „Îmi place să studiez culturile mai multor state prin intermediul călătoriilor. Am auzit despre RM în timpul aflării mele în România. Cred că, în trei săptămâni, voi afla destule despre Moldova, mai ales că mă interesează minorităţile naţionale”, a conchis ea.
Lukas Engelmeier a studiat geografia la Universitatea din Bremen, îşi face masterul în domeniul fenomenului migraţiei. Tânărul a învăţat primele cuvinte în română în anii 2008–2009, în timpul unei acţiuni de voluntariat în România. „În primele luni, mi-a fost greu, însă, încetul cu încetul, ajutat de o profesoară din Botoşani, am început să vorbesc româna. O limbă străină este un plus pentru mine”, a spus el.
 
„Mai întâi vin nemţii la studii, după aceea vin şi ruşii noştri”
„Mulţi dintre ei au cunoștinţe medii sau avansate de limba română, însă au nevoie de o perfecţionare”, a spus pentru JURNAL profesorul de română Alexei Acsan. Potrivit acestuia, în timpul școlii de vară, tinerii vor avea un curs intensiv de limba română care îi va ajuta să-şi perfecţioneze cunoştinţele. Participanţii şcolii de vară moldo-germane vor avea mai multe întâlniri cu reprezentanţii diferitor instituţii guvernamentale și organizaţii ale societăţii civile menite să-i familiarizeze cu aspecte din istoria, situația politică, socială, precum și cu reformele în domeniul educației din Republica Moldova.
Ulterior, prin activitățile lor, aceştia vor putea contribui la aprofundarea dialogului moldo-german, dezideratul principal al școlii de vară fiind dezvoltarea unei reţele de multiplicatori în rândul comunităţii academice germane și celei moldovenești.
Centrul de Cultură şi Asistenţă Didactică Casa Limbii Române „Nichita Stănescu” a fost fondată în 1998 şi are drept obiectiv prioritar promovarea limbii, literaturii şi culturii naţionale, crearea condiţiilor pentru studierea limbii române.
Victoria Popa
 
Sursa: http://ziar.jurnal.md/2013/09/03/%E2%80%9Ene-place-foarte-mult-romana%E2%80%9D/