Limba Română
            Revistă de ştiinţă şi cultură Apare la Chisinău din 1991

ARGUMENT

REVISTA „LIMBA ROMÂNĂ” – 30 DE ANI DE LA FONDARE

RETROSPECTIVĂ NECESARĂ

COŞERIANA

LIMBAJ ȘI TERMINOLOGIE

CUVINTE DEZVELITE

LEXICOLOGIE

RECURS LA PATRIMONIU

RECITIREA CLASICILOR

SINTEZE

INEDIT

CRITICĂ. ESEU

CĂRŢI ŞI ATITUDINI

AVANPREMIERĂ EDITORIALĂ

CULTURA MEMORIEI URBANE

LITERATURĂ ŞI DESTIN

CONFESIUNI

PRO DIDACTICA

POESIS

STAREA DE VEGHE

EX CIVITATE

REGISTRU ACTUAL

LECŢIILE ISTORIEI

ANIVERSĂRI. IOAN SCURTU – 80

DIALOGUL ARTELOR

EVENIMENT

RESTITUTIO

AUTORI ÎN NR. CURENT


Arhiva

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

1991-2001

ARHI-PERSPECTIVE

Ţâpova – cea învăluită de mistere şi legende

Andrei VIZIRU

Alte articole de
Andrei VIZIRU
Revista Limba Română
Nr. 11-12, anul XXI, 2011

Pentru tipar

Acest loc pitoresc şi plin de enigme, mă refer la mănăstirea rupestră Ţâpova, aflată acum în reconstrucţie, este o veritabilă atracţie pentru turişti şi pelerini. Se spune că aici îşi duceau viaţa, cu secole în urmă, primii creştini, dar şi printre primii locuitori din spaţiul pruto-nistrean. Deşi în această privinţă mai sunt necesare investigaţii suplimentare, un fapt cunoscut cu certitudine este că Ţâpova musteşte de istorie şi de civilizaţie veche. De exemplu, vestita bisericuţă în piatră este locaşul în care s-a cununat Ştefan cel Mare şi Sfânt cu Maria Voichiţa, soţia domnitorului. O altă legendă despre mănăstirea rupestră de la Ţâpova spune că în aceste locuri s-a sfârşit viaţa poetului mitologic grec Orfeu, iar mormântul lui se află într-o nişă de la poalele cascadei, putând fi recunoscut după o lespede de piatră cu şapte găuri.
Acest loc retras de ochii lumii a fost, până în anii ’40 ai secolului trecut, un centru monastic vestit, cu o bibliotecă bogată, care, spre regret, a dispărut între timp. „Sute de ani, după spusele ierodiaconului Eustafie, tot aici se întâmplau adevărate miracole la vestita icoană făcătoare de minuni, care s-a păstrat în altar până la închiderea mănăstirii şi despre care nu se ştie acum nimic.”
Reconstrucţia actuală a bisericii din stâncă se efectuează conform proiectului din 1826, dar, din lipsă de fonduri financiare, finalizarea acestuia rămâne sub semnul incertitudinii. Pe de altă parte, persistă un risc major ca nu cumva cei ce o reconstruiesc să introducă, precum se obişnuieşte la noi, zorzoane de prisos, astfel încât acest autentic monument de istorie şi religie să aibă aspectul altor mănăstiri restaurate în grabă sau al unor kitchuri ordinare.
Mănăstirea rupestră de la Ţâpova, săpată în piatră de calcar, se află lângă satul cu acelaşi nume din raionul Rezina şi este inclusă în cele mai prestigioase cataloage şi prospecte turistice din Europa. Adevărul este că atât acest locaş, cât şi canionul Ţâpova cu peisaje inedite constituie unul dintre cele mai frumoase şi atractive locuri din Republica Moldova şi nu numai. ...Problema e însă calitatea proastă a drumului ce duce la acest obiectiv turistic şi istoric de importanţă deosebită.


 
  home    nr. curent    cărți    autori    noutăţi    contact    referinţe    Invitaţie la dialog