Limba Română
            Revistă de ştiinţă şi cultură Apare la Chisinău din 1991

ARGUMENT

FAȚETELE CUVÂNTULUI

TESTIMONIU LEXICOGRAFIC

COŞERIANA

LIMBAJ ŞI COMUNICARE

CUVINTE DEZVELITE

INTERFERENŢE

REGISTRU ACTUAL

LECŢIILE ISTORIEI

FĂURITORI AI UNIRII

INEDIT

STAREA DE VEGHE

EVOCĂRI

POESIS

PROZĂ

JUVENTUS

CRITICĂ. ESEU

CUM VORBIM, CUM SCRIEM?

SINTAXĂ

TERMINOLOGIE ŞI LIMBAJ

PRO DIDACTICA

DIALOGUL ARTELOR

DISOCIERI

CĂRŢI ŞI ATITUDINI

AUTORI ÎN NR. CURENT


Arhiva

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

1991-2001

LITERATURĂ UNIVERSALĂ

Chemat de iubirea materiei

Alte articole de Revista Limba Română
Nr. 12, anul XIV, 2004

Pentru tipar

Este considerat unul dintre cei mai mari scriitori americani. Opera poetică reprezentativă: Fire de iarbă; Copii ai lui Adam; Purtate de val în derivă; Calamus; Pâraie de toamnă ş.a. Culegerea Fire de iarbă (începută în 1855 şi îmbogăţită de-a lungul întregii vieţi) a influenţat decisiv evoluţia poeziei mondiale, de la simboliştii francezi la poeţii americani ai secolului al XX-lea. Este un liric antilivresc şi optimist, exaltând vitalitatea păgână a lumii printr-un discurs artistic de o autenticitate excepţională. A mai scris memorialistică (Memorii din timpul războiului), eseuri.
 
„Mare poet al lumii, pe acest mare om generos, profet al iubirii şi al libertăţii, torenţial în desfăşurarea lui, compatibil din tot ceea ce poate arăta America lumii, doar cu cascada copleşitoare a Niagarei, dăruit cu trup şi suflet, cu un trup şi suflet de uriaş, cauzei nobile a poeziei, a acestei nemuritoare născociri a spiritului omenesc, pentru a-l proslăvi pe acest om neînchipuit de puternic şi neînchipuit de simplu, care acum o sută de ani, într-o mică tipografie din Brooklyn, culegea cu propriile-i mâini şi dăruia omenirii Fire de iarbă, surprinzătoarea, nemaiîntâlnita carte, neînţeleasă la început şi iubită apoi de milioane de oameni, uimiţi de înţelesuri noi, câtă căldură şi profunzime, dar mai ales ce forţă, în stare să mute şi munţii, pot căpăta vorbele omeneşti atunci când, după ce erau de secole obosite, ţâşnesc iarăşi din inima unui mare poet.” (Geo Bogza)
 
„Modernitatea versului acestui autodidact de geniu este uluitoare. El a marcat multe generaţii de mari poeţi din lumea întreagă.” (Mihnea Gheorghiu)


 
  home    nr. curent    cărți    autori    noutăţi    contact    referinţe    Invitaţie la dialog