La start! Atenţie! BAC!


Nedrept. De acord. În cel mai frumos anotimp şi la cea mai neliniştită vârstă eşti nevoit să te întemniţezi între patru pereţi, ca să te pregăteşti de BAC. Subliniez – nedrept, deoarece, dacă procedezi literalmente, nu faci altceva decât să pierzi o noimă de timp în zadar. Creierul tău are deja un ritm de asimilare, format în toţi anii de şcoală şi liceu. La fel cum s-a obişnuit stomacul cu orarul alimentar şi muşchii cu efortul fizic. Planifică-ţi timpul, cu o lună înainte de BAC, ca, de fapt, şi fiecare zi din viaţa ta. 4-5 ore de lectură zilnică sunt suficiente pentru a-ţi actualiza cunoştinţele şi chiar pentru a învăţa unele lucruri trecute cu vederea anterior. Fă-ţi timp pentru comunicare, plimbare, sport, distracţie, de ce nu (cu măsură), adică pentru programul tău obişnuit. Asta te-ar ajuta să învingi stresul şi panica.
Perioada de pregătire îţi poate servi, eventual, pentru revenirea la unele subiecte trecute pe planurile secundare ale memoriei; să-ţi împrospătezi bagajul de noţiuni şi date, să înfrunţi emoţiile. În realitate, BAC-ul n-ar fi atât de greu, dacă n-ar fi şi atât de stresant, iar pentru a-ţi stăpâni temerile, pe lângă pregătire, ai nevoie de susţinere. Când zic susţinere, mă refer la cu totul altceva decât ar putea să-ţi treacă prin minte şi sper că nu-ţi trece – copiatul. Al doilea gând la fel insist să-l excluzi, pentru că Maia Sandu chiar se dovedeşte a fi ambiţioasă şi (pare că) n-are alte lucruri de făcut decât să dezrădăcineze corupţia din învăţământ. Or, dacă nu iei atitudine din start, cu timpul preţul ignoranţei tale va creşte în progresie aritmetică. Poate că viitorul nu depinde de acest examen, dar cu siguranţă depinde de fiecare pas pe care îl faci zi de zi. Păşeşte gândind, cu toată încrederea, să nu mai revii, să-ţi consumi timpul şi efortul cu alte lucruri interesante. Învaţă să câştigi respectul celor din jur şi autostima. Cu ceva trebuie să începi, deci, repet, exclude varianta copiatului.
Poate că acest examen reprezintă o răscruce de unde trebuie să alegi un drum, unul singur, pe care îl vei urma în continuare, un fel de gară în care trebuie să schimbi destinaţia. Adună-ţi toată energia, apropie-te de răspântie măcar informat, căci experienţa o vei aduna cu timpul, şi fă o alegere calculată. Această probă nu este nici cea mai dificilă, nici cea mai serioasă (nici prima, nici ultima) din viaţa ta: unu – deoarece este prevăzută pentru nivelul mediu de cunoaştere, iar tu trebuie să ai o părere mai bună despre tine, şi, evident, să demonstrezi validitatea propriei păreri, iar doi – pentru că te-ai pregătit ca de niciuna, tocmai doisprezece ani.
Vorbim, în particular, de testul la Limba şi Literatura Română, pe care ar trebui să-l susţină majoritatea elevilor, accentuez cu prudenţă diplomatică – majoritatea – deoarece există şi cazuri obiective, ce nu ţin de pregătire, când se pică un examen. Tocmai pentru asemenea cazuri, nu pentru cei ce ignoră să codifice lucrarea, există a doua testare.
Principalul şi cel mai ferm avantaj al acestui obiect rezidă în faptul că răspunzi în limba maternă, iar uşor peste 50% din răspuns presupune variaţii proprii la subiect. Oricât s-ar insista asupra scrisului la temă, acesta este şi unicul examen la care cantitatea învinge calitatea. Aşa că îndrăzneşte! Începe cu subiectul cel mai simplu, maculatorul sigur nu roşeşte, schiţează-ţi un plan, fraze de reper, tot ce îţi aminteşti şi ţi se pare la subiect. După ce vei depăşi şocul, o sa fii în stare să-ţi organizezi firul gândurilor. Gândeşte în scris, lasă-ţi ideile sub sarcini, nu te întoarce cu ele acasă, la moment ai casei aşteaptă de la tine notă, nu idei. Pregăteşti acest examen de mai mult de un deceniu, timp în care ursul învaţă nu doar a merge cu bicicletă, dar se poate ambiţiona să-şi scoată şi carnet de conducere, aşa că nota bene! Pentru ortografie nu ai nicio scuză, poate numai pentru neatenţie beneficiezi de ceva bonus din oficiu, dar totul depinde de tine, concentrează-te, la urma urmelor, măcar trei ore, la ai tăi 18 ani, împliniţi sub aripa ocrotitoare a mamei şi tutela tatei. Reciteşte lucrarea fără grabă, fii atent la logica exprimării, evită frazele kilometrice, dacă împovărează fluiditatea şi accesibilitatea textului.
Să revenim deci la cele 4-5 ore cotidiene de pregătire. În primul rând, nu te obligă nimeni să le consumi consecutiv şi neîntrerupt, dar nu le poţi amâna pentru următoarea zi, căci, efectiv, le vei pierde. Deconectează toate aparatele, reţelele, forumurile şi alte sâcâieli ce te-ar putea sustrage, izolează-te în colţişorul tău comod. Fă atâtea pauze, de câte ai nevoie. Mănâncă bine, dormi bine, hidratează-te – ajută la concentrare. Ziua şi noaptea ce preced examenul rezervă-le pentru odihnă, lucru ştiut: povestea porcului nu mai funcţionează, deci adună puteri pentru lupta finală.
Ajuns în ziua examenului nu-ţi rămâne decât să iei lucrurile cu calmitate şi echilibru:
• Serveşte un dejun uşor, de dorit generos în polizaharide, cum ar fi o tartină din pâine integrală, care te va ţine în formă pe parcursul examenului. Nu întrece măsura, să nu te simţi incomod şi somnambul. Nu mânca dulciuri, căci deşi conţin un nivel înalt de zahăr, injectându-ţi energie şi dispoziţie, efectul lor trece repede, iar curând ţi se va face foame şi te vei indispune. Nu consuma calmante, Doamne fereşte! Examenul va trece pe lângă tine şi nota cu siguranţă nu va fi a ta.
• Fii punctual (fără a deschide paranteza), de la trezit până la predat lucrarea, vei dispune apoi de jumătate de zi pentru a uita că eşti în sesiune.
• Nu face experimente! Puneţi haine şi încălţăminte comodă, nu nouă!, în ziua aceasta bieţii colegi nu dispun de timp să-ţi aprecieze achiziţia. Nu experimenta nici cu dejunul, dacă nu bei cafea, evită să începi în această zi, te-ar putea copleşi o surpriză neplăcută.
• Pregăteşte-ţi lucrurile din ajun, de la acte până la sticla cu apă!
• Gândeşte pozitiv, optimist, dar nu te relaxa, acţionează contra cronometru, uneori trei ore trec nedrept de repede.
Trebuie să munceşti, nu te încrede în încurajările celor din jur, care te asigură că dacă mai scapi şi de năpasta asta, îţi va fi mai uşor. Incorect! Totul decurge în aceeaşi progresie aritmetică – la mai mult şi la mai mare, vorba vine. Prin urmare, ambiţionează-te, succesele tale se ascund după încercările grele. Inspiraţie şi atenţie! Sper sincer că vei susţine această probă cu brio, ca să savurezi gustul primului salt major.