Zilele culturii cehe la Chişinău


În perioada 10-15 aprilie 2003, la Chişinău s-au desfăşurat Zilele culturii cehe. Prima acţiune, în cadrul lor, a constituit-o inaugurarea expoziţiei „Václav Havel în fotografii”. Găzduită de Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, ea a reunit 40 de fotografii ale documentaristului praghez Tomki Němec consacrate personalităţii excepţionale a fostului preşedinte ceh Václav Havel. Němec s-a aflat în imediata apropiere a lui Havel, a surprins secvenţe nu numai din programul lui ca preşedinte, dar a putut urmări şi înregistra şi momente din viaţa particulară. Fotografiile care au rezultat înfăţişează astfel mai mult decît simpla viaţă protocolară a unui om politic. Lucrările fotografice ale lui Tomki Němec se remarcă prin calitate, cadru tematic şi temporal. O confirmare este şi faptul că pentru una din imaginile lui Václav Havel autorul a obţinut în 1991, la prestigiosul concurs World Press Photo, Premiul pentru cel mai înalt standard în fotojurnalism. La Praga a apărut recent un album cu 88 de fotografii alb-negru (ca şi cele prezentate la Chişinău) despre viaţa şi activitatea lui Václav Havel. Dramaturgul şi omul politic Václav Havel s-a născut în 1936. Scriitor disident, este unul dintre fondatorii Cartei 77; a criticat în operele sale (Picnicul, Dificultate sporită de concentrare) aberaţiile societăţii de atunci. A fost condamnat şi încarcerat pentru delict de opinie în timpul regimului comunist. Din decembrie 1989 Hável este preşedinte al Cehoslovaciei, iar de la separarea Cehiei de Slovacia (1993), preşedinte al Cehiei.
Tomki Němec (n. 1963) este absolvent al facultăţii pragheze FAMU, membru al Agenţiei fotografice Anzenberger din Viena cu care colaborează pînă astăzi. În 1995 obţine alt premiu în cadrul concursului World Press Photo, trei, de această dată, pentru o fotografie dintr-un ciclu mai amplu realizat în Cuba. Publică în mai multe periodice cum ar fi: Liberation, Le Monde, Der Spiegel, New York Times Magazine ş.a.
O altă manifestare desfăşurată la Biblioteca Publică „Onisifor Ghibu” din Chişinău a fost dedicată lansării Dicţionarului scriitorilor români, apărut la Editura Libri din Praga în 2001. Este cel de-al doilea dicţionar ceh consacrat literaturii române, primul apărînd în 1984 la Praga. Dar, spre deosebire de prima ediţie, autorii integrează în peisajul literaturii române tot ceea ce prezintă spirit românesc în arta cuvîntului oriunde s-ar manifesta acesta, în Europa sau America. Astfel, citim articole despre Eugen Ionescu, Emil Cioran, Monica Lovinescu etc. Recentul dicţionar „trece Prutul” şi înglobează aspecte semnificative din punct de vedere literar pe teritoriul Basarabiei: Ion Druţă, Vasile Vasilache, Vladimir Beşleagă, Nicolae Dabija, Liviu Damian, Nicolae Esinencu ş.a. (Publicăm în acest număr de revistă o recenzie la Dicţionarul scriitorilor români.)
Iubitorii de muzică au putut asista la concertul duetului TARA FUKI cu două violonceliste cehe – Dorota Barová şi Andrea Konstankiewicz – ambele absolvente ale conservatorului. Compoziţiile proprii au fost acompaniate vocal în limba polonă.
Patru filme ale tinerilor regizori cehi, premiate la diverse festivaluri, au fost proiectate la Centrul de Cultură Odeon. Este vorba despre Întoarcerea idiotului (1999, distins cu Leul Ceh pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu, cea mai bună regie, cea mai bună muzică, cel mai bun rol secundar feminin, nominalizare la premiul Oscar al Academiei Americane de Film pentru cel mai bun film într-o limbă străină, Premiul Special PROCIREP la Festivalulul Internaţional de debut în film, Angers, 1999), regie Saša Gedeon; Singuraticii (2000, Leul Ceh, 2000, pentru cel mai bun rol secundar – J. Macháček, Premiul juriului studenţesc pentru cel mai bun film la finala Plzen 2000, Premiul publicului la cea de-a 16 ediţie a Festivalului Internaţional de Film, Varşovia 2000, Premiul publicului la cea de-a 41 ediţie a Festivalului Internaţional de Film, Salonic 2000), regie D. Ondříček; Lumi paralele (2001, Premiul special al juriului la Festivalul Internaţional de Film, Bratislava 2001, ediţia a treia, menţiune specială a juriului pentru Premiul Findling la cea de-a 11 ediţie a Festivalului de Film est-european Chotebuz 2001), regie D. Ondříček; Victime şi ucigaşi (2000, Premiul întîi pentru cel mai bun lungmetraj, Fort Film 2001, Premiul pentru interpretare, Festivalul de Film, Transilvania 2002), regie Andrea Sedláčková.
Cu prilejul Zilelor culturii cehe la Chişinău s-au aflat profesorii Libuše Valentová şi Jiři Našinec. Ei au avut diverse întîlniri cu publicul cititor şi cu studenţii de la Universitatea de Stat „Ion Creangă” din Chişinău. Subiectele luate în dezbatere se conţin în cele cîteva pagini pe care le supunem atenţiei cititorilor noştri. Ele se referă la raporturile dintre literatura română şi cea cehă, la popularizarea literaturii române în Cehia.