Limba Română
            Revistă de ştiinţă şi cultură Apare la Chisinău din 1991

DIMENSIUNI ALE UNITĂŢII NOASTRE

FAȚETELE CUVÂNTULUI

COŞERIANA

CUVINTE DEZVELITE

EX CIVITAS

POESIS

CUM SCRIA EMINESCU?

INEDIT

CRITICĂ. ESEU

IN MEMORIAM

REGISTRU ACTUAL

SUFLET DE VEGHE

LECŢIILE ISTORIEI

FĂURITORI AI UNIRII

RECURS LA PATRIMONIU

EVENIMENT

ANIVERSĂRI

DIALOGUL ARTELOR

DE LA GROTESC LA SUBLIM

LIMBAJ ŞI COMUNICARE

VIAȚA FĂRĂ MACHIAJ

AUTORI ÎN NR. CURENT


Arhiva

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

1991-2001

NEVOIA DE MODELE

Solomon Marcus, nu Marcus Solomon

Alex. ŞTEFĂNESCU

Alte articole de
Alex. ŞTEFĂNESCU
Revista Limba Română
Nr. 1-2, anul XXV, 2015

Pentru tipar

L-am invitat cândva pe Solomon Marcus la o emisiune de cultură pe care o făceam la Realitatea TV. Am vorbit atunci, în direct, cu marele matematician, despre câte-n lună și-n stele. Deși subiectele erau nepopulare – teoria probabilității, Fermat, transdisciplinaritate, stilistică matematică etc. −, am făcut un rating imens. Am primit numeroase mesaje din partea telespectatorilor chiar în timpul emisiunii. Unele – entuziast-exclamative, altele – interogative. Toată lumea voia să afle câte ceva de la un om cu o gândire atotcuprinzătoare, specialist nu numai în știința numerelor, ci și în literatură, muzică, pictură, sociologie, psihologie și arhitectură. Am hotărât pe loc să revenim cu o emisiune, care să-l aibă ca invitat pe Solomon Marcus, chiar în săptămâna următoare.
Invitatul meu a părăsit studioul mulțumit. Iată însă că noaptea târziu mi-a telefonat acasă și mi-a spus că s-a supărat foc. După cum a aflat de la cunoscuții săi, în partea de jos a ecranului televizorului numele său era scris Marcus Solomon în loc de Solomon Marcus. Ce dezastru! Eu mă amuzam în sinea mea, considerând că greșeala era derizorie. Cunoscând ignoranța și superficialitatea lucrătorilor din televiziune, nu m-aș fi mirat dacă în loc de Solomon Marcus s-ar fi scris pe ecran Soliman Pașa. Dar Solomon Marcus nu vedea nimic amuzant în această inadvertență. Cu un patos pe care nu i-l cunoșteam mi-a vorbit mai mult de o oră despre importanța preciziei în orice activitate intelectuală. Dacă i-aș fi înregistrat discursul incendiar, l-aș mai fi ascultat de câteva ori, ca pe o prelegere și le-aș fi oferit și unor tineri posibilitatea să-l asculte.
În timpul celei de-a doua emisiuni am așteptat încordat să apară numele lui Solomon Marcus pe ecran ca să văd dacă era scris corect. Îi certasem zdravăn pe colaboratorii mei, le scrisesem prenumele și numele invitatului meu, cu litere mari, pe o hârtie A4, dar tot mi-era teamă că se putea greși. Ar fi fost culmea!
În sfârșit, toată această istorie a avut happy end. Numele cărturarului a apărut scris corect.
La cei 90 de ani ai săi, Solomon Marcus este o conștiință, un umanist al vremii noastre, un savant. „Uscăţiv aşa cum este, gârbovit şi de nimic, / Universul fără margini e în degetul lui mic”. Prin acțiunea sa intelectuală face mai multă ordine în lume. Are o atitudine antientropică, precum viața însăși.
Îmi doresc să-l sărbătorim și la 100 de ani. Și să-l întrebăm cu acel prilej dacă există o metodă de calcul rapid pentru a afla pe câți tineri i-a format de-a lungul timpului și câtor maturi le-a deschis mintea.
 
  home    nr. curent    cărți    autori    noutăţi    contact    referinţe    Invitaţie la dialog