Limba Română
            Revistă de ştiinţă şi cultură Apare la Chisinău din 1991

ARGUMENT

DIMENSIUNI ALE UNITĂŢII NOASTRE

FĂURITORI AI UNIRII

LECŢIILE ISTORIEI

RETROSPECTIVĂ NECESARĂ

STAREA DE VEGHE

DEZINFORMAREA, ARMĂ A MANIPULĂRII

EX CIVITAS

CUVINTE DEZVELITE

ITINERAR LEXICAL

RĂDĂCINI ÎN TIMP

CRITICĂ. ESEU

SINTEZE

PROZĂ

DIALOGUL ARTELOR

LITERATURĂ ŞI DESTIN

PRO DIDACTICA

CĂRŢI ŞI ATITUDINI

REGISTRU ACTUAL

AUTORI ÎN NR. CURENT


Arhiva

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

1991-2001

DIMENSIUNI ALE UNITĂȚII ROMÂNEȘTI

Suntem uniți prin limbă, credință, cultură și spirit românesc!

Constantin CODREANU

Alte articole de
Constantin CODREANU
Revista Limba Română
Nr. 3-4, anul XXVIII, 2018

Pentru tipar

Suntem uniți prin limbă, credință, cultură și spirit românesc!

Interviu cu domnul Constantin CODREANU,
Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor României

 

Sunt Constantin CODREANU, unionist, deputat în Parlamentul României din partea Partidului Mișcarea Populară și Președinte al Comisiei pentru Comunitățile de români din afara granițelor țării.

M-am născut în Republica Moldova, în fosta Uniune Sovietică. Părinții m-au crescut cu dragoste de neamul românesc și m-au învățat să-mi asum responsabilități în comunitatea în care trăiesc.

Am văzut cum este să studiezi, să muncești și să faci politică în România. Mă întorc acasă pentru a transforma modul în care se face politică și administrație în Republica Moldova.

 

Mult stimate domnule Constantin Codreanu, în ultima duminică a lunii mai este celebrată Ziua Românilor de Pretutindeni. Vă rog să vă referiți la caracterul, la specificul manifestărilor din acest an?

Toate evenimentele legate de menținerea, promovarea și afirmarea identității culturale române poartă amprenta împlinirii a 100 de ani de la făurirea statului național unitar român. Manifestările organizate de Ziua Românilor de Pretutindeni vor reflecta, sunt convins, importanța momentului 1918 pentru istoria modernă a României. Vorbim de spectacole, dezbateri, ateliere de perfecționare pentru profesori români – toate organizate pentru comunitățile românilor din Basarabia, Bucovina, din Timocul Sârbesc, dar și pentru românii din Italia, Spania, Israel etc. Pentru mine, Ziua Românilor de Pretutindeni este o sărbătoare de suflet, care ne ajută să nu uităm cine suntem, să ținem aprinsă flacăra românismului, oriunde ne-am afla.

Mandatul de deputat din partea Partidului Mișcarea Populară în Parlamentul României, de Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și, în fine, de prim-vicepreședinte al Partidului Unității Naționale vă oferă posibilitatea, dar și obligația de a cunoaște adevărata situație socială, politică și economică a celor peste 12 milioane de români din afara Țării. Care este un eventual „bilanț” al activității Dvs. în sensul identificării și soluționării multiplelor probleme ale românilor de peste graniță?

Prin activitatea de parlamentar și președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor, am reușit, într-un singur an, să soluționez un șir de probleme importante semnalate de românii din afara țării. De exemplu, am determinat Guvernul României să adopte Ordonanța de Urgență nr. 65/2017 pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991, în vederea rezolvării dosarului „minorilor non-cetățeni”. În scopul îmbunătățirii colaborării Mitropoliei Basarabiei cu instituțiile Patriarhiei Române, am obținut 13 pașapoarte de serviciu şi unul diplomatic pentru clericii din stânga Prutului. Am reușit, de asemenea, să îi conving pe colegii mei parlamentari, indiferent de apartenența lor politică, să voteze suplimentarea cu 25% a bugetului Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, în vederea finanțării organizațiilor reprezentative ale românilor din afara granițelor țării. Am avut discuții cu reprezentanții Guvernului de la București și intenționez să propun suplimentarea de fonduri de la buget pentru finanțarea proiectelor care promovează patrimoniul identitar național. Menționez, în acest context, că voi sprijini prioritar și revistele de cultură, deoarece apreciez contribuția lor deosebită la conservarea și promovarea identității românești. Voi pleda în favoarea elaborării unor acte legislative care să creeze premise pentru ca publicațiile culturale să funcționeze pe parcursul întregului an în condiții financiare favorabile, asigurând continuitatea și siguranța derulării activității. Voi remarca, de asemenea, că, împreună cu alți deputați și senatori, am votat în Parlamentul României o Declarație de Celebrare a Unirii Basarabiei cu România, prin care legislativul își declară susținerea pentru Unire. Rămâne ca și Parlamentul de la Chișinău să adopte o declarație similară. Personal vă asigur că, oriunde m-aș găsi, voi continua să lupt pentru Unire și pentru păstrarea identității românilor de pretutindeni. Toată activitatea mi-o dedic împlinirii dezideratului unirii Republicii Moldova cu Ţara-Mamă.

Sunteți unul dintre candidații la funcția de edil al capitalei Republicii Moldova. Ce motive v-au determinat să acceptați această luptă deloc ușoară? Cum, credeți, veți reuși să puneți pe roate un organism dificil, cu foarte multe și diverse probleme, cum este Primăria Municipiului Chișinău?

Am fost propus în calitate de candidat la funcția de primar al Chișinăului de Partidul Unității Naționale, cu susținerea Partidului Liberal Reformator și am sprijinul celor mai importante organizații civice unioniste, cum ar fi Tinerii Moldovei, Sfatul Țării II și Blocul Unității Naționale. Am intrat în competiție fiindcă vreau să folosesc experiența și cunoștințele pe care le-am acumulat în Parlamentul României pentru a aduce Chișinăul la standarde europene. Le-am vorbit locuitorilor capitalei de investiții de un miliard de euro din și prin România. Știu că Unirea este singura soluție care garantează Republicii Moldova un viitor mai bun și vreau ca, în Anul Centenarului, noi, unioniștii, să câștigăm și capitala celui de-al doilea stat românesc. Or, miza alegerilor de la Chișinău este uriașă din perspectiva alegerilor parlamentare care vor avea loc în Republica Moldova în toamnă. Este un an în care cetățenii Republicii Moldova decid dacă merg spre vest sau spre est. M-am înscris în competiția electorală deoarece am certitudinea că sunt singurul candidat care îl poate învinge în turul doi pe candidatul socialiștilor la primărie. Sunt un politician curat, care nu are obligații față de partide sau față de oligarhi și sunt hotărât să mă pun exclusiv în slujba cetățenilor. Mă întorc acasă cu experiența pe care am acumulat-o ca demnitar al României. Vreau să demonstrez că unionismul nu este un concept abstract, ci este un mănunchi de măsuri concrete care pot îmbunătăți viața oamenilor.

Vă urez succes în realizarea tuturor proiectelor Dvs., inclusiv în campania electorală din Chișinău! Mulțumindu-vă pentru acest interviu, vă rog să adresați un mesaj cititorilor revistei „Limba Română” cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni.

Vă îndemn, dragi și iubiți cititori, să fiți mândri de rădăcinile pe care le aveți și de valorile pe care le-ați moștenit de la străbuni. Să nu uităm că de-a lungul istoriei am fost și suntem uniți, indiferent de zona geografică, prin limbă, credință, cultură și spirit românesc. Să avem în continuare cu toții grijă de limba română și de viitorul neamului nostru. La mulți ani!

Pentru conformitate:
Mihai CRISTIAN

 

 
  home    nr. curent    cărți    autori    noutăţi    contact    referinţe    Invitaţie la dialog