Limba Română
            Revistă de ştiinţă şi cultură Apare la Chisinău din 1991

DIMENSIUNI ALE UNITĂȚII ROMÂNEȘTI

PRECURSORII DESPRE UNIRE

ECOURI, REFLECȚII

SUFLET DE VEGHE

ÎNSEMNE IDENTITARE

LA ACADEMIA ROMÂNĂ

COŞERIANA

LIMBAJ ŞI COMUNICARE

CUVINTE DEZVELITE

DIN TAINELE SCRISULUI ROMÂNESC

ANALIZE ŞI INTERPRETĂRI

POESIS

CRITICĂ, ESEU

SINTEZE

ANIVERSĂRI. MIRCEA COLOȘENCO – 80

DESTINE

UNIVERSUL VIRTUȚILOR CREȘTINE

DIALOGUL ARTELOR

EX CIVITAS

PROZĂ

DATINI ȘI OBICEIURI

AUTORI ÎN NR. CURENT


Arhiva

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

1991-2001

CASA LIMBII ROMÂNE LA ZECE ANI

Casa Limbii Române e numai suflet

Ludmila PĂDUREŢ

Alte articole de
Ludmila PĂDUREŢ
Revista Limba Română
Nr. 9-10, anul XVIII, 2008

Pentru tipar

Mic pe dinafară şi încăpător pe dinlăuntru, acest lăcaş al Limbii Române adevereşte proverbul: când există loc în inimă, există şi în casă. Iar inima lui nu are limite. Atât pentru cei care slujesc cu abnegaţie Limba Română, cât şi pentru cei ispitiţi de a pătrunde în frumuseţea ei molipsitoare. Deşi substantiv inanimat, Casa Limbii Române e numai suflet. Pentru că numai suflet sunt toţi cei care i-au pus temelia şi care activează aici cu toată convingerea că se merită.
Manualul domnului Alexei Acsan pe care îl lansăm azi este o mică, dar preţioasă parte din toate lucrurile frumoase care au luat naştere sub acest acoperiş. Şi argumente în acest sens sunt multe.
În primul rând, lucrarea a fost concepută nu în birou sau în bibliotecă, ci în auditorii de cursanţi alolingvi. Aceştia şi-au ajutat profesorul să realizeze un manual din care oricine să înveţe uşor, cu plăcere şi, mai ales, cu rezultate evidente într-un timp scurt.
În al doilea rând, este un material didactic bun pentru că are un autor pe măsură. Domnul Alexei Acsan este o personalitate pozitivă. El a abandonat concepţia, frecventă printre cei care predau alolingvilor, că ruşii nu vor să înveţe limba română şi porneşte cu gândul: „Cum să realizez cursul ca ruşii să nu poată să nu înveţe limba română?”. Şi asta dă rezultate.
În al treilea rând, dar nu în cel din urmă, colegul nostru este un veritabil slujitor al limbii române, unul care intră pe ogorul ei cu mânecile suflecate, nu doar cu frac şi papion. Iar discipolii simt şi apreciază acest, la prima vedere, detaliu.
Felicităm echipa Casei Limbii Române cu ocazia acestei realizări demne de laudă, dar şi pe toţi cei care vor beneficia de această gramatică.

 
  home    nr. curent    cărți    autori    noutăţi    contact    referinţe    Invitaţie la dialog