Limba Română
            Revistă de ştiinţă şi cultură Apare la Chisinău din 1991

DIMENSIUNI ALE UNITĂŢII NOASTRE

FAȚETELE CUVÂNTULUI

COŞERIANA

CUVINTE DEZVELITE

EX CIVITAS

POESIS

CUM SCRIA EMINESCU?

INEDIT

CRITICĂ. ESEU

IN MEMORIAM

REGISTRU ACTUAL

SUFLET DE VEGHE

LECŢIILE ISTORIEI

FĂURITORI AI UNIRII

RECURS LA PATRIMONIU

EVENIMENT

ANIVERSĂRI

DIALOGUL ARTELOR

DE LA GROTESC LA SUBLIM

LIMBAJ ŞI COMUNICARE

VIAȚA FĂRĂ MACHIAJ

AUTORI ÎN NR. CURENT


Arhiva

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

1991-2001

DIALOGUL ARTELOR

Vasile Ostahi. Parcurs artistic

Florentin LEANCĂ

Alte articole de
Florentin LEANCĂ
Revista Limba Română
Nr. 2, anul XXIX, 2019

Pentru tipar

Vasile Ostahi. Parcurs artistic

Născut în anul 1964, Vasile Ostahi vine din satul Ruseștii Noi, raionul Ialoveni. Și-a petrecut copilăria în sânul naturii, fiind înconjurat de peisajele încântătoare ale locurilor care și-au pus amprenta pe activitatea artistică ulterioară. Când a venit timpul să-și părăsească baștina, s-a făcut student la Colegiul Republican de Arte Plastice „I. E. Repin” (acum „A. Plămădeală”), care avea faimă în toată Uniunea Sovietică datorită colectivului pedagogic și programelor variate de studii. Vasile Ostahi a ales pictura, absorbind ca un burete tehnica peisajului, în special a celui rustic. A explorat acest domeniu până la cele mai mici detalii, descifrând taine și descoperind necunoscute. Meticulozitatea studiului a dat, în timp, roadele scontate, evocatoare ale talentului nativ, dorinței de perfecționare și ale unei abordări inedite a realității.

A urmat Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, timp în care artistul și-a întărit încrederea în forțele proprii și și-a conturat stilul de exprimare. A lucrat director la Școala de Arte Plastice pentru Copii din or. Anenii Noi, fapt ce i-a permis să-și mențină prestanța. Între anii 2001-2003 participă la diverse expoziții organizate de Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova; în anul 2003 devine membru stagiar, iar ulterior, în 2005, – membru titular al uniunii.

Așa cum pictorul acumulează experiență atunci când călătorește, participarea la taberele de creație din țări străine, la care a fost invitat Vasile Ostahi, i-au lărgit orizonturile, tehnicile și abordările, întrucât schimbul de experiență este benefic pentru toți, arta având menirea să circule, nu să fie încorsetată în hotare. Un peisaj pictat în Sovata, România, i-a adus artistului Vasile Ostahi Premiul pentru pictură la Expoziția de toamnă, organizată de Uniunea Artiștilor Plastici.

Deși multiple influențele, autorul nu-și trădează propriul stil, consacrat încă pe băncile Colegiului de Arte Plastice „A. Plămădeală”, de acolo venind coloritul cald, în nuanțe pământii de ocru închis până la galben aprins. În lucrările semnate de Vasile Ostahi sunt redate cu prisosință lanurile și văile muntoase, satele scăldate în lumina soarelui sau în razele apusului.

Pânze ale autorului au fost achiziționate de către Muzeul Etnografic din Reghin, de către Biblioteca municipală din Baia Mare etc.

A vernisat în Porginoni (Italia), în Vîrețca (Federația Rusă), în Chișinău, la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” etc.

 
  home    nr. curent    cărți    autori    noutăţi    contact    referinţe    Invitaţie la dialog