Limba Română
            Revistă de ştiinţă şi cultură Apare la Chisinău din 1991

ARGUMENT

REVISTA „LIMBA ROMÂNĂ” – 30 DE ANI DE LA FONDARE

RETROSPECTIVĂ NECESARĂ

COŞERIANA

LIMBAJ ȘI TERMINOLOGIE

CUVINTE DEZVELITE

LEXICOLOGIE

RECURS LA PATRIMONIU

RECITIREA CLASICILOR

SINTEZE

INEDIT

CRITICĂ. ESEU

CĂRŢI ŞI ATITUDINI

AVANPREMIERĂ EDITORIALĂ

CULTURA MEMORIEI URBANE

LITERATURĂ ŞI DESTIN

CONFESIUNI

PRO DIDACTICA

POESIS

STAREA DE VEGHE

EX CIVITATE

REGISTRU ACTUAL

LECŢIILE ISTORIEI

ANIVERSĂRI. IOAN SCURTU – 80

DIALOGUL ARTELOR

EVENIMENT

RESTITUTIO

AUTORI ÎN NR. CURENT


Arhiva

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

1991-2001

ANIVERSĂRI. IOAN SCURTU – 80

Respect, admirație și recunoștință pentru operă și pentru verticalitatea morală

Corvin LUPU

Alte articole de
Corvin LUPU
Revista Limba Română
Nr. 6, anul XXX, 2020

Pentru tipar

Ca orice istoric român, ce aș putea să spun despre Ioan Scurtu altceva decât respect, admirație și recunoștință pentru opera sa și pentru verticalitatea morală într-o vreme în care această din urmă calitate este prețuită de tot mai puțini indivizi din societate.

Evenimentele din decembrie 1989 l-au găsit pe Ioan Scurtu cu o carieră profesională solidă, construită deja. Cu toate acestea, nu a scăpat de furia poliției „corectitudinii” politice a noilor cenzori din universitate și din societatea românească post-decembristă. Unii colegi universitari, inclusiv dintre cei care au sărit de la poziția de lector direct la cea de profesor universitar, au încercat să prăvălească asupra profesorului Ioan Scurtu toată nimicnicia născută din frustrări acumulate în anii regimului socialist de stat, care însă ascundeau și limite ale nivelului lor profesional.

Șicanele pe care a trebuit să le suporte nu i-au anulat capacitatea de muncă și de creație științifică de nivel înalt. A triumfat în profesie, plutind superior deasupra detractorilor săi, prin valoarea operei. Ca profesor, a contribuit mult la formarea a numeroase generații de istorici, cercetători, profesori, arhiviști, muzeografi. I-a poleit pe toți cu învățăminte prețioase, cu un exemplu minunat și le-a valențat carierele. A condus cu demnitate și cu realizări importante instituții științifice.

Omagiul adus profesorului Ioan Scurtu vine într-un moment în care nevoia de valoare autentică în societatea românească este foarte mare. De aceea, această omagiere îmi apare ca un îndemn pentru toți istoricii tineri de a-și urma cariera cu sârg, demnitate și profesionalism și ca pe o atenționare a întregii societăți românești de a-și prețui valorile.

La Mulți Ani, domnule profesor Ioan Scurtu!

 
  home    nr. curent    cărți    autori    noutăţi    contact    referinţe    Invitaţie la dialog