Limba Română
            Revistă de ştiinţă şi cultură Apare la Chisinău din 1991

DIMENSIUNI ALE UNITĂŢII NOASTRE

FAȚETELE CUVÂNTULUI

COŞERIANA

CUVINTE DEZVELITE

EX CIVITAS

POESIS

CUM SCRIA EMINESCU?

INEDIT

CRITICĂ. ESEU

IN MEMORIAM

REGISTRU ACTUAL

SUFLET DE VEGHE

LECŢIILE ISTORIEI

FĂURITORI AI UNIRII

RECURS LA PATRIMONIU

EVENIMENT

ANIVERSĂRI

DIALOGUL ARTELOR

DE LA GROTESC LA SUBLIM

LIMBAJ ŞI COMUNICARE

VIAȚA FĂRĂ MACHIAJ

AUTORI ÎN NR. CURENT


Arhiva

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

1991-2001

PRO DIDACTICA. INSTANTANEE DE LA OLIMPIADA INTERNAŢIONALĂ DE ROMÂNĂ, CONSTANŢA, 16-19 MAI 2010

Înălţarea clipei către eternitate

Mina-Maria RUSU

Alte articole de
Mina-Maria RUSU
Revista Limba Română
Nr. 5-6, anul XX, 2010

Pentru tipar

Dragi iubitori ai limbii române de pretutindeni şi dintotdeauna,
În miez de mai, marea a pus dragostea voastră pentru cuvânt în cel mai luminos răsărit de soare. Din valuri, la orizontul de linişte şi iubire, simţirea românească a zămislit un spaţiu ideal, în care cuvântul naşte şi renaşte, într-un perpetuum mobile al visului românesc de dăinuire.
Aţi venit aici, la Constanţa, la malul mării româneşti, din dragoste pentru rostirea în graiul străbun şi cu sufletul împodobit de valorile perene ale culturii noastre naţionale. Aţi încremenit timpul în cea mai frumoasă înălţare a clipei către eternitate şi împreună veţi înfrăţi slova cu vorba, cuvântul nenăscut cu cel pârguit, meşteşugind cu har bijuterii ale simţirii voastre, întru „creşterea limbii româneşti şi a patriei cinstire”. Iată că, în anul 2010, ca niciodată până acum, elevii români de pretutindeni îşi leagă vorba de cuvântul scris, cu frăţietatea perenă a destinului cultural comun. Din Republica Moldova, din Ucraina sau din josul Dunării, din Serbia, Bulgaria şi din România, v-aţi împlinit visul de a simţi româneşte pe pământul ţării străbune. Sunteţi cei care aţi deschis porţile unei Românii fără frontiere, în care şi din care visul vine şi pleacă, la fel de liber ca pescăruşii în nesfârşirea cerurilor născute din mare.
Vă fie clipa aceasta de românism apă vie întru deplina dăinuire, peste timp, a dragostei voastre pentru tot ce înseamnă bucuria de a da suflet cuvântului şi înaltelor sale puteri de a înnobila fiinţa!
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România este onorat ca, împreună cu Guvernul României, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, să vă poată oferi şansa de a vă înfrăţi dragostea pentru limba, literatura şi cultura românească în cele câteva zile petrecute la Constanţa.
Fiţi bineveniţi în lumina solară a speranţei şi în spaţiul deschis şi fără frontiere al cuvântului sacru, românesc!
 
  home    nr. curent    cărți    autori    noutăţi    contact    referinţe    Invitaţie la dialog