Limba Română
            Revistă de ştiinţă şi cultură Apare la Chisinău din 1991

ARGUMENT

RETROSPECTIVĂ NECESARĂ

DIMENSIUNI ALE UNITĂŢII NOASTRE

COŞERIANA

LIMBAJ ŞI COMUNICARE

ITINERAR LEXICAL

SINTEZE

CUVINTE DEZVELITE

PRO DIDACTICA

INTERFERENŢE

CRITICĂ, ESEU

PREZENTĂRI ŞI RECENZII

EVENIMENT

RESTITUIRI

RECITIREA CLASICILOR

DIALOGUL ARTELOR

NICOLAE POPA – 60

ARS POETICA

LECŢIILE ISTORIEI

CĂRŢI ŞI ATITUDINI

STAREA DE VEGHE

PROFIL

PROZĂ

MESERII DE ALTĂDATĂ

ECOURI, REFLECȚII

AUTORI ÎN NR. CURENT


Arhiva

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

1991-2001

EVENIMENT

Grigore Vieru ar fi împlinit 77 de ani (14 februarie 2012)

Vasile GOTEA

Alte articole de
Vasile GOTEA
Revista Limba Română
Nr. 3-4, anul XXII, 2012

Pentru tipar

Trebuie să răspundem unei întrebări adresate de un topliţean: ,,De ce se organizează la Topliţa manifestări în onoarea poetului Grigore Vieru?”.
Cartea scriitorului Ilie Şandru Jurnal de Basarabia, lansată aici, marţi, 14 februarie 2012, în cadrul acţiunilor dedicate împlinirii a 77 de ani de la naşterea poetului basarabean, conţine un răspuns: ,,Miercuri, 31 mai, cea de-a doua zi a manifestărilor «Credinţă, Neam şi Ţară». La ora 10.30, în faţa Primăriei oraşului Topliţa, în prezenţa a numeroşi locuitori ai oraşului şi ai localităţilor din jur, are loc şedinţa solemnă a Consiliului local Topliţa, prilejuită de acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al oraşului Topliţa poetului Grigore Vieru. Preşedintele de şedinţă, inginerul Ilie Buzea, dă citire Hotărârii nr. 22/1995... Vizibil emoţionat, a luat cuvântul poetul Grigore Vieru: «Unii au visat toată viaţa să ajungă în Cosmos. Eu, toată viaţa, am visat să trec Prutul, ca să-mi văd Ţara. Iar dacă acum mi s-a acordat acest înalt titlu de Cetăţean de Onoare al oraşului Topliţa şi faptul că sunt membru al Academiei Române, pentru mine contează mai mult decât Premiul Nobel. Este pentru prima dată când un oraş din România îmi acordă acest înalt titlu, care mă onorează. Cred, sunt convins, că prin oraşul Topliţa am devenit acum Cetăţean de Onoare al ţării mele, România».
În cuvântul său, de atunci, ÎPS Ioan Selejan, Arhiepiscop al Covasnei şi Harghitei, a spus, între altele: «De când a început acest ceremonial, am impresia că particip la taina Sfântului Botez. Fiindcă astăzi, la Topliţa, Grigore Vieru s-a născut a doua oară. El nu mai are 60 de ani, ci doar o zi! Aşa se întâmplă cu marii oameni ai culturii şi civilizaţiei, care nu se sting niciodată»”.
Evenimentul ar fi arătat cu totul altfel dacă pe 14 februarie 2012 l-am fi sărbătorit pe Grigore Vieru împlinind vârsta de 77 de ani (născut la 14 februarie 1935 în satul Pererita, fostul judeţ Hotin (România), în prezent raionul Briceni, Republica Moldova). Din păcate, sărbătoarea a constituit o comemorare tristă, dat fiind faptul că s-au împlinit, de puţină vreme, trei ani de la tragica sa trecere în lumea umbrelor.
La Biblioteca municipală „George Sbârcea” din Topliţa şi cu susţinerea acesteia, Fundaţia culturală „Miron Cristea” şi Primăria localităţii au organizat o manifestare omagială literar-muzicală dedicată poetului Grigore Vieru. Evenimentul a cuprins evocarea vieţii şi activităţii sale de către prof. Ilie Şandru, citind emoţionante reportaje cu şi despre Grigore Vieru, pe care l-a cunoscut bine; recitaluri din creaţia poetului basarabean, cu Mihai Ciobanu, dar şi cu un grup de elevi ai Liceului Teoretic „O. C. Tăslăuanu”, îndrumat de prof. Maria Cojocaru. Un alt moment însemnat l-a constituit prezenţa folkistului Valer Moldovan, sprijinit în acompaniament de Layar Botond, care a interpretat , în premieră, un cântec pe versurile poeziei Vântu-n care zbor.
Comemorarea lui Grigore Vieru a oferit un cadru cum nu se poate mai bun lansării de carte. Poetul Octav Ardeleanu (prof. Doru Octavian Bucur) şi-a lansat un nou volum de poezii – Sonete în amurg –, despre care au vorbit profesorii Dionisie Şerban şi Ilie Şandru. De asemenea, acesta din urmă şi-a prezentat volumul Jurnal de Basarabia. Doru Octavian Bucur a încheiat şirul cuvântărilor amintind de momentele trăite împreună cu Grigore Vieru, atât în România, cât şi în Basarabia.
Manifestarea dedicată celei de-a şaptezeci şi şaptea aniversări a poetului Grigore Vieru s-a încheiat în Parcul Central al municipiului Topliţa, unde cei prezenţi au vegheat câteva clipe la bustul întroienit al poetului de peste Prut.
 
  home    nr. curent    cărți    autori    noutăţi    contact    referinţe    Invitaţie la dialog