Limba Română
            Revistă de ştiinţă şi cultură Apare la Chisinău din 1991

ARGUMENT

RETROSPECTIVĂ NECESARĂ

PROFILURI LITERARE EUROPENE

LIMBAJ ŞI COMUNICARE

CUVINTE DEZVELITE

REGISTRU ACTUAL

CRITICĂ. ESEU

POESIS

INSTANTANEU

ANIVERSĂRI. VICTOR A. VOICU – 80

DESTINE

STAREA DE VEGHE

FĂURITORI AI UNIRII

INEDIT

CĂRŢI ŞI ATITUDINI

INTERFERENŢE

AD LITTERAM

RESTITUTIO

IN MEMORIAM ANATOL CIOBANU

SINTAXĂ

LOGIC ȘI ANALOGIC ÎN COMUNICARE

RECITIREA CLASICILOR

TEXTE SACRE

PRO DIDACTICA

DIALOGUL ARTELOR

VOCI DIN TRECUT

AUTORI ÎN NR. CURENT


Arhiva

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

1991-2001

STAREA DE VEGHE

Despicatu-ni-s-a limba!

Vasile VASILACHE

Alte articole de
Vasile VASILACHE
Revista Limba Română
Nr. 2-3, anul XIII, 2003

Pentru tipar

Actualii guvernanţi, având dominaţie absolută sovieto-partinică în Parlament, la comanda secretarului general al partidului comunist, el şi Prezident, Voronin V.N., şi-au pus cu toţii drept scop lichidarea Republicii Moldova. Apropo, recunoscută şi de O.N.U., şi de mai bine de suta de ţări drept stat independent şi unitar.
Ei bine, comuniştii nu recunosc acestea. Pidosnicia bolşevică, ajunsă la putere, ştiţi care e? Să nu recunoşti ceea ce e evident pentru toată lumea. Îi scutură un fel de lehamite, o lingoare înnăscută: să guvernezi ceea ce nu recunoşti! Ei şi ce dacă tu, ca Prezident, ai depus jurământul pe sfintele lor scripturi, constituţie şi celelalte: s’en foutre pas de... mă-sa (franţuzească prezidenţială).
Un vânt rău, huiul lor în cap sună aşa: de când, mă rog, poporâmea, gloata asta are istorie şi limbă?! Păi, le lichidăm ca pe celelalte prejudecăţi de clasă...
S-a alertat lumea, au ieşit în stradă strigând: pacoste, blestem, ni se suspendă drepturile la cuvânt şi nume, am devenit apatrizi, suntem saramură de sub brânză.
Atunci, sus-numitului Vladimir i-a vuit în cap alta: abrogăm Constituţia voastră, demo-fraţilor! Ne-o sfătuit alt Vladimir pe nume Putin, care ne dă gaz la plită şi putere în Parlament, să mai facem o Constituţie.
Putere este, însă minte... În Parlamentul lui Voronin s-au aprins lumânările şi în plină ziulică albă, deputaţii au ajuns cu sfintele lor icoane în pohod de pace şi înfrăţire la Tiraşpolea lui Smirnov. Au îngenuncheat, au bătut şi mătănii: să ne înfrăţim, nefârtaţilor! Aşa zic toţi Vladimirii de pe lume, pe care i-am învăţat încă din pionierie şi la şcoala superioară de partid: esti takaia partia!..
– Sosit-am la Tiraşpolea, zis-au ei, pentru că suntem lipsiţi de limbă: ba-i Română (în paranteze!), ba-i Moldovenească cu poalele în cap, de i se vede guma... pe când noi, afară de limba voastră nu grăim, ca şi voi: „brat dai zakuriti, a to dam v mordu!”.
Tiraşpolea, şmecheră:
– De ce să lichidăm, să tot lichidăm!.. Păi, nu ne lichidează nimea! Ce-ar fi să ne despicăm limba? Din una facem două: cea în care vă auzim şi cea în care gavarim. Atunci o să vedem care dintre noi e cu şuieratul puternic de codru. Ba facem şi o Constituţie în plus ca să adeverim că ne zbatem întru frăţie: Vanea şi cu Ivan şi cu Ionel joacă tananica fără chiloţei, proletarii! Păi, să demonstrăm dobitoacelor de europeni că avem o poartă nouă şi-i zicem federaţie. Să se mai crucească domnia lor cât e de hâtră lumea de peste Prut: despică limbile, republicesc poporâmea, bulgăresc şi găgăuzesc ogoarele... Rogu-vă, spuneţi-ne de care parte a ecuatorului locuiesc aceşti tărcaţi ca zebrele?! Încă o întrebare: de unde s-au luat la ei aşa denumiri: Valul lui Traian, Columna lui Traian? S-a zvonit că pe-acolo agrăiesc şi oile, profeţesc, cică, patrupedele.
Şed şi azi uimiţi europenii, cu jobenul pe ceafă: mari ţi-s minunile tale, sfinte Sisoe, din răs-publica Moldavia!
 
  home    nr. curent    cărți    autori    noutăţi    contact    referinţe    Invitaţie la dialog