Limba Română
            Revistă de ştiinţă şi cultură Apare la Chisinău din 1991

ARGUMENT

RETROSPECTIVĂ NECESARĂ

PROFILURI LITERARE EUROPENE

LIMBAJ ŞI COMUNICARE

CUVINTE DEZVELITE

REGISTRU ACTUAL

CRITICĂ. ESEU

POESIS

INSTANTANEU

ANIVERSĂRI. VICTOR A. VOICU – 80

DESTINE

STAREA DE VEGHE

FĂURITORI AI UNIRII

INEDIT

CĂRŢI ŞI ATITUDINI

INTERFERENŢE

AD LITTERAM

RESTITUTIO

IN MEMORIAM ANATOL CIOBANU

SINTAXĂ

LOGIC ȘI ANALOGIC ÎN COMUNICARE

RECITIREA CLASICILOR

TEXTE SACRE

PRO DIDACTICA

DIALOGUL ARTELOR

VOCI DIN TRECUT

AUTORI ÎN NR. CURENT


Arhiva

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

1991-2001

IN MEMORIAM VICTOR TELEUCĂ

Un vis pe care l-a urmat mereu

Victor PROHIN

Alte articole de
Victor PROHIN
Revista Limba Română
Nr. 7-9, anul XII, 2002

Pentru tipar

Mai bine de un deceniu şi jumătate, Victor Teleucă a fost redactor-şef la săptămânalul “Cultura”. Alături de revista “Moldova”, era cea mai apreciată publicaţie de la Chişinău. Pentru poezia, proza, cronica de carte care nu ţi-o publicau, din considerente de ordin ideologic, la “Nistru”, “Tinerimea Moldovei”, “Femeia Moldovei”, se găsea spaţiu la “Cultura”. Din echipa redacţională a săptămânalului au făcut parte fostul meu coleg de facultate, prozatorul Iulian Nicuţă, fostul coleg de birou la “Moldova Suverană”, poetul Serafim Belicov, actualul coleg din presa pentru copii, redactor-şef la “Florile dalbe”, poetul Ion Anton. De la fiecare dintre ei am auzit de multe ori cuvinte de înaltă apreciere pentru Victor Teleucă – redactorul, poetul şi omul.
Timp de nouă ani, am lucrat cot la cot cu autorul enigmaticului poem Sensul horelor la revista „Nistru” (din 1990, „Basarabia”). Plasat mai la marginea procesului literar de câţiva funcţionari de partid, prin acordul tacit al conducerii de atunci a Uniunii Scriitorilor din Moldova, Victor Teleucă îngrijea sectorul poezie. Sub aspectul acumulării marilor valori spirituale, a fost o perioadă benefică pentru el: dispunând de ceva mai mult timp liber, a citit masiv din estetica şi filozofia secolelor XIX-XX. Fire simţitoare, care se fereşte să rănească sensibilitatea celui de alături, recomanda tinerilor poeţi, care îi aduceau “kilograme” de versuri crude, să citească Estetica lui Nikolai Hartmann, Trilogia culturii de Lucian Blaga, scrieri de Ortega y Gasset. După aceasta, unii dintre aspiranţii la gloria de poet nu prezentau versuri câte doi-trei ani. Când aduceau, însă, un grupaj nou, poeziile erau mai profunde, mai expresive.
Odată mi-a mărturisit, cu privirea aţintită spre un copac de după geam, că, fiind elev, visa să-şi facă studiile la o prestigioasă facultate de filozofie. Nu ştiu de ce nu a reuşit să-şi realizeze acest vis, dar a fost obsedat mereu de pătrunderea concepţiilor filozofice despre lume şi viaţă.
 
  home    nr. curent    cărți    autori    noutăţi    contact    referinţe    Invitaţie la dialog