Limba Română
            Revistă de ştiinţă şi cultură Apare la Chisinău din 1991

ARGUMENT

FAȚETELE CUVÂNTULUI

TESTIMONIU LEXICOGRAFIC

COŞERIANA

LIMBAJ ŞI COMUNICARE

CUVINTE DEZVELITE

INTERFERENŢE

REGISTRU ACTUAL

LECŢIILE ISTORIEI

FĂURITORI AI UNIRII

INEDIT

STAREA DE VEGHE

EVOCĂRI

POESIS

PROZĂ

JUVENTUS

CRITICĂ. ESEU

CUM VORBIM, CUM SCRIEM?

SINTAXĂ

TERMINOLOGIE ŞI LIMBAJ

PRO DIDACTICA

DIALOGUL ARTELOR

DISOCIERI

CĂRŢI ŞI ATITUDINI

AUTORI ÎN NR. CURENT


Arhiva

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

1991-2001

DIALOGUL ARTELOR

Ștefan Mugurel IONESCU – Un poet al culorilor

Dan CUMPĂTĂ

Alte articole de
Dan CUMPĂTĂ
Revista Limba Română
Nr. 5-6, anul XXVIII, 2018

Pentru tipar

Ștefan Mugurel IONESCU – Un poet al culorilor

Intrat de curând în spațiul cultural românesc datorită prezențelor sale pe piața de artă, Ştefan Mugurel Ionescu se legitimează printr-o şcolaritate remarcabilă. Pictorul, cu deosebită măiestrie, excelează prin capacitatea de sugestie, prin exprimarea stărilor de jubilație sau melancolie, studiind în acelaşi timp lumina în raporturile contrastante cu întunericul. Colorist fidel stimulilor vizuali deprinşi din experiențele proprii, din studiu sau din dialogul cu natura, el încearcă să fie permanent credibil şi corect. Nu forțează lectura plastică a privitorului şi-i oferă confortul de a se simți el însuşi un partener privilegiat.

În pictura sa, tușele au vigoarea unei emoții şi consistența culorilor Universului, iar imaginea are robustețea unui adevăr şi lirismul unui poem de seară.

Ştefan Mugurel Ionescu, membru permanent al Asociației iArt (International Artists), se deosebeşte şi impresionează prin peisajele mirifice şi pline de simbol, care nu au nimic din angularitatea severă a materiei, spre a putea conferi frumusețile orizontului menit să asigure demnitatea şi solemnitatea gândului și a simțirii artistice.

Iubit de colecționari, apreciat de iubitorii de artă şi uneori invidiat de mulți prieteni ai penelului, Ştefan Mugurel Ionescu devine astfel un poet al culorilor, oferindu-ne o lectură a imaginilor interesantă, surprinzătoare şi, în felul ei, inedită, lăsând deschisă posibilitatea unui dialog între idee şi expresie.

 

Ștefan Mugurel IONESCU

 Născut la Galați, la 4 noiembrie 1978. A urmat cursurile Colegiului Economic „Virgil Madgearu” din Galați și, ulterior, a absolvit Facultatea de Management și Marketing în Afaceri Economice din cadrul Universității „Constantin Brâncoveanu” din Pitești.

A dovedit de mic înclinație spre desen și pictură, poate și datorită profesorului de desen din școala generală, Nicolae Cărbunaru, care a reușit să-i cultive această pasiune. Cu toate acestea, abia mult mai târziu a hotărât să întreprindă ceva într-o atare direcție. Totul a reînceput când a descoperit, într-un hypermarket, un set pentru pictură: pânză, culori acrilice și pensule. Și, cum șevaletul aștepta într-un colț de cameră, s-a apucat de lucru și a „stricat” pânza (după cum îi place să spună autocritic). Acesta ar fi fost, probabil, și finalul aventurii sale artistice dacă cineva, venit apoi în vizită, nu și-ar fi dorit foarte mult să aibă acel tablou. Întâmplarea l-a determinat să se înscrie la cursurile Școlii de Pictură ce aparține Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, la clasa profesoarei Olimpia Ștefan. Apreciindu-i calitățile artistice, profesoara respectivă remarca (printre altele): „Fiecare compoziție a sa prezintă un aer de mister, de care privitorul se simte atras”.

A participat la mai multe expoziții de grup, atât în cadrul Școlii de Pictură, cât și în cadrul asociației iART (International Artists). Cu ocazia Salonului Internațional de Vară, ediția a IV-a, din 2017, referindu-se la lucrarea „Bătrân cu țigara”, cunoscutul universitar și critic de artă Mihai Păstrăguș spunea: „Folosindu-se de tehnica grafică cu meșteșug, [Ș.M.I.] schițează un portret alegoric al bătrânului fumător cu un marcat accent dramatic. Autorul posedă și cunoștințe avansate de psihologie a portretului. Vârsta și viciul sunt cele două elemente care domină lucrarea”.

Dintre premiile obținute sunt de amintit:

• Premiul a II-lea la Concursul de pictură „Ion Irimescu”, Centrul Cultural Bucovina – 2018, pentru lucrarea „Muzica” [acryl/pânză];

• Mențiunea I la E-Expoziție-Concurs de Arte Vizuale, EDIȚIA a III-a, E-VISUAL ART DEBUT – 2017, pentru lucrarea „La mal” [acryl/pânză].

 
  home    nr. curent    cărți    autori    noutăţi    contact    referinţe    Invitaţie la dialog