Rugul de tabără – între memorie şi viitor


Iniţiat în anii ’90 şi reluat în 2009, sub înaltul patronaj al Preşedintelui României, şi derulat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, programul de tabere de vară „ARC”, adresat copiilor şi tinerilor români de peste hotare, a devenit o frumoasă tradiţie culturală inter-românească.
Pentru organizarea „ARC 2011”, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni desfăşoară o colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, cu misiunile diplomatice ale României din afara graniţelor şi asociaţiile româneşti de peste hotare.
Proiectul estival pentru tinerii români de pretutindeni a demarat augural şi în acest an în Delta Dunării. Un prim numeros grup de basarabeni, delegat prin intermediul Casei Limbii Române „Nichita Stănescu” de la Chişinău, au beneficiat de oferta generoasă a României, petrecând un sejur impresionant la Sulina – cel mai pitoresc loc turistic al Ţării, unul dintre cele trei braţe importante ale fluviului ce străbate Europa şi nu în ultimul rând orăşelul care dezvăluie profunzimea destinului cultural european al românilor.
Necesitatea şi importanţa unui astfel de proiect se definesc pornind şi de la contextul conturării noilor impulsuri ale democratizării societăţii româneşti din Republica Moldova şi pe fundalul discuţiilor tot mai insistente, reprezentând reala voinţă a cetăţenilor privind integrarea statului moldovenesc în Uniunea Europeană. Gestul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României de a organiza consecvent ani la rând, cu responsabilitate maximă, un amplu proiect de vacanţă pentru elevi şi tineri capătă semnificaţii simbolice deosebite pentru accentuarea unităţii culturale a românilor din întreaga lume la nivelul mentalităţii generaţiilor în creştere. În acest sens, atitudinea autorităţilor române rezonează în mod fericit cu eforturile unei majorităţi absolute a cetăţenilor din Republica Moldova de a urma o cale de dezvoltare în spiritul valorilor naţionale milenare şi al cursului democratic european.
Dincolo de prilejul iniţierii unei contact curent şi direct între tinerii români din întreaga lume şi al dezvoltării abilităţilor de comunicare în limba română a participanţilor, acţiunea a generat un impact deosebit şi în privinţa tonifierii conştiinţei de neam a tinerilor români din afara graniţelor prin discursurile oficialilor români, prezenţi la şedinţele taberei.
La una dintre întâlnirile cu tinerii, domnul Nicolae Popa, spre exemplu, afirmând că „viitorul României îl fac şi românii din afara Ţării”, că „basarabenii nu construiesc doar destinul Republicii Moldova, ci şi pe cel al României”, sugerând că ceea ce nu au izbutit să facă pentru neamul nostru generaţiile mai vechi sunt obligaţi să înfăptuiască cei tineri, a reuşit să întărească demnitatea şi curajul viitorilor „făuritori de Ţară”.
De asemenea, în cadrul reuniunilor taberei, Secretarul de Stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac, cel care desfăşoară energic şi continuu o activitate de promovare a culturii române în străinătate, dar mai ales una de coagulare socioculturală internă a românilor, venind să comunice cu participanţii „ARC 2011”, a vorbit numerosului public despre posibilităţile de afirmare a statului românesc Republica Moldova pe plan internaţional, punctând disponibilitatea partenerilor străini de a susţine eforturile noastre.
Prin acţiunile culturale incluse în perioada sejurului de vacanţă, în cadrul Taberei „ARC” tinerii talentaţi au fost implicaţi şi în diverse concursuri şi competiţii, demonstrând performanţe deosebite la Poezie, Eseu, Desen, Fotografie, Interpretare vocală sau dramatică, Dans, Frumuseţe etc.
Seratele de pe litoral au destins şi îmbogăţit atmosfera de odihnă, îmbinându-se armonios divertismentul cu activităţile de creaţie, iar lumina rugului învăluindu-i misterios pe cei care au aprins luceferii speranţei peste mare.
Însă tristeţea a coborât pe chipurile participanţilor când a sosit deloc aşteptatul moment al despărţirii de noii prieteni, de locurile îndrăgite, de organizatorii generoşi şi de... Ţară, întorcându-se acasă cu grele nostalgii, dar cu gândul luminat de un viitor încrezător. În numele acestora, Casa Limbii Române adresează sincere mulţumiri tuturor celor care au sprijinit desfăşurarea Taberei „ARC-2011” (13-20 iunie), în special Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Domnului Secretar de Stat Eugen Tomac, Domnului Valentin Răducanu, consilier D.P.R.P., Doamnei Andra Iancu, referent D.P.R.P., Domnului Valentin Moldoveanu, Direcţia Cultură Tulcea, ş.a.
În anul 2011, la taberele „ARC” sunt aşteptaţi în total 2.000 de copii şi tineri români din statele în care trăiesc comunităţi româneşti, locaţia programului fiind acelaşi centru de agrement din Sulina, aflat în administrarea Direcţiei Judeţene pentru Tineret – Tulcea. Programul de tabere se va desfăşura în perioada iunie – august, pe parcursul a 11 serii de câte şapte zile.