La nouăzeci de ani începe viaţa...


Înainte de război a avut mare succes cartea unui psiholog american La patruzeci de ani începe viața. Când am descoperit-o într-o bibliotecă, titlul ei mi s-a părut de un optimism demagogic. Iată însă că acum, după ce am avut prilejul să-l cunosc pe Solomon Marcus, aș putea să scriu eu însumi o carte cu titlul La nouăzeci de ani începe viața.
Ce bătrânicioasă este mintea acelor tineri care protestează împotriva faptului că li se cere să învețe prea mult și întreabă prozaic: „La ce o să-mi folosească chestia asta în viață?”. Solomon Marcus, aflat în proximitatea vârstei de nouăzeci de ani, învață de o sută de ori mai mult decât ei și nu se întreabă la ce o să-i folosească.
Setea de a cunoaște face parte din felul de a fi al ființei omenești, reprezintă o revanșă sublim-eroică, luată de ea împotriva necunoscutului fără margini, care ne înconjoară. De câte ori stau de vorbă cu Solomon Marcus mă uimește − și mă entuziasmează – curiozitatea sa intelectuală insațiabilă. Matematician strălucit, recunoscut de lumea științifică internațională, acest mare om se interesează deopotrivă de literatură, muzică, filozofie, istorie, sociologie, psihologie, arhitectură, informatică, de tot ceea ce înseamnă cultură în sensul larg al cuvântului. A și scris, de altfel, numeroase studii interdisciplinare, în care, printre altele, a demonstrat compatibilitatea dintre poezie și matematică.
L-am invitat cândva la emisiunea TV „Un metru cub de cultură”. Ca să trezesc interesul publicului (cine, în afară de matematicieni, se mai pasionează azi de matematică?), l-am întrebat pe invitatul meu dacă se poate folosi teoria probabilității pentru a câștiga la loto. Solomon Marcus mi-a explicat cum anume „funcționează” norocul, demontând tot felul de superstiții, și, în plus, cu autoritatea lui de specialist, a confirmat ideea mea că o combinație de numere de genul „1, 2, 3, 4, 5, 6” oferă exact aceleași șanse de câștig ca oricare altă combinație, fie și „dezordonată” (cunoscuții mei nici acum nu înțeleg această idee, dar, după confirmarea ei de către Solomon Marcus, nu mai au curaj să mă contrazică).
De fapt, Solomon Marcus nu poate să garanteze cuiva că va câștiga la loto, dar poate să explice cum anume se poate câștiga la loteria vieții. Metoda este una singură: să învățăm.
În numeroasele sale cărți pledează, direct sau indirect, prin propriul său exemplu, pentru angajarea, pe parcursul întregii vieți, în aventura cunoașterii. Autorul este el însuși un model de spirit renascentist. Cine îi citește cărțile atent și reflectează asupra fiecărei idei din cuprinsul lor, poate considera că a absolvit o facultate.