Poate că iubirea era limpede asemeni unei grădini din carne


iubirea era limpede
în trupurile noastre împreunate
 
 
* * *
mireasmă de tămâie
de gândire pură
vertij al abisurilor
chip al visului
adevăruri imaginare
realul alunecă
preludiu al limpezimilor
 
 
* * *
ştii
tu
timpul eclipselor
durata lunilor pline
divagaţiile valurilor
evanescenţa nisipului
ora mareei.
 
* * *
iubire
a spumei
a granitului
marea în taina lor împreunată cum mai
murmură
 
 
* * *
ziua cântă zorilor
lumina-i zămislită din acest cânt
şi desenează în ceruri
culorile sângelui meu
coapsele tale din fildeş
împletitură de mătase
cât de tandru va fi focul
 
 
* * *
iată hotelul dimineţilor
coşul de pâine
şi cana cu lapte
râsul-plânsul patriilor copilăriei
geneza vârstei
colina ardorilor
 
 
* * *
privire perlată
raza verde
angoasă a viselor
trezirea vieţii dintr-o privire albastră
peşti migratori
 
 

În româneşte de Liliana URSU

 

 
 
* * *
Poet senegalez, Charles Carrère s-a născut la Saint-Louis în 1928. Având studii în drept, a profesat mai mulţi ani în notariat la Dakar; consilier juridic şi consultant la Agenţia pentru Francofonie; coordonator al Organizaţiei Mondiale a Poeţilor, al cărei preşedinte a fost, până nu de mult, Léopold Sédar Senghor. Fiind vicepreşedinte al Casei Internaţionale a Poeziei din Bruxelles, Charles Carrère este de asemenea membru-fondator al Academiei Mondiale “Poésie-Opéra” de la Verona, sub egida UNESCO. Colaborează la diverse reviste literare şi figurează în nenumărate antologii; este titular al mai multor premii şi distincţii, iar de curând – al Marelui Premiu Léon Dierx al Societăţii Poeţilor Francezi; a fost onorat, în 2001, cu medalia “Arts et Lettres”.
Bibliografia sa cuprinde: Océanes (Nouvelles Editions Africaines, Dakar); Lettres de Gorée (Silex-ACCT, Paris); Mémoires de la Pluie (Euro-Editor, Luxembourg–Fundaţia Agha-Khan la Geneva); D’Ecume et de Granit (Institutul de Înalte Studii Umanistice de la Roma); Mémoires d’un balayeur (L’Harmattan, Paris); Nouvelle Anthologie de la Poésie nègre et malgache (în colaborare cu A. Lamine Sall, Editura Simoncini, Luxembourg); Noël à Malaïka (F. Rielo, Madrid – Editura Simoncini, Luxembourg); Hivernage (L’Harmattan, Paris); Les contes d’une grand-mère sénégalaise.
În calitate de conferenţiar Charles Carrère susţine clase de poezie în mai multe licee şi colegii. Este membru al Societăţii Poeţilor Francezi.