Solomon Marcus, nu Marcus Solomon
L-am invitat cândva pe Solomon Marcus la o emisiune de cultură pe care o făceam la Realitatea TV. Am vorbit atunci, în direct, cu marele matematician, despre câte-n lună și-n stele. Deși subiectele erau nepopulare – teoria probabilității, Fermat, transdisciplinaritate, stilistică matematică etc. −, am făcut un rating imens. Am primit numeroase mesaje din partea telespectatorilor chiar în timpul emisiunii. Unele – entuziast-exclamative, altele – interogative. Toată lumea voia să afle câte ceva de la un om cu o gândire atotcuprinzătoare, specialist nu numai în știința numerelor, ci și în literatură, muzică, pictură, sociologie, psihologie și arhitectură. Am hotărât pe loc să revenim cu o emisiune, care să-l aibă ca invitat pe Solomon Marcus, chiar în săptămâna următoare.
Invitatul meu a părăsit studioul mulțumit. Iată însă că noaptea târziu mi-a telefonat acasă și mi-a spus că s-a supărat foc. După cum a aflat de la cunoscuții săi, în partea de jos a ecranului televizorului numele său era scris Marcus Solomon în loc de Solomon Marcus. Ce dezastru! Eu mă amuzam în sinea mea, considerând că greșeala era derizorie. Cunoscând ignoranța și superficialitatea lucrătorilor din televiziune, nu m-aș fi mirat dacă în loc de Solomon Marcus s-ar fi scris pe ecran Soliman Pașa. Dar Solomon Marcus nu vedea nimic amuzant în această inadvertență. Cu un patos pe care nu i-l cunoșteam mi-a vorbit mai mult de o oră despre importanța preciziei în orice activitate intelectuală. Dacă i-aș fi înregistrat discursul incendiar, l-aș mai fi ascultat de câteva ori, ca pe o prelegere și le-aș fi oferit și unor tineri posibilitatea să-l asculte.
În timpul celei de-a doua emisiuni am așteptat încordat să apară numele lui Solomon Marcus pe ecran ca să văd dacă era scris corect. Îi certasem zdravăn pe colaboratorii mei, le scrisesem prenumele și numele invitatului meu, cu litere mari, pe o hârtie A4, dar tot mi-era teamă că se putea greși. Ar fi fost culmea!
În sfârșit, toată această istorie a avut happy end. Numele cărturarului a apărut scris corect.
La cei 90 de ani ai săi, Solomon Marcus este o conștiință, un umanist al vremii noastre, un savant. „Uscăţiv aşa cum este, gârbovit şi de nimic, / Universul fără margini e în degetul lui mic”. Prin acțiunea sa intelectuală face mai multă ordine în lume. Are o atitudine antientropică, precum viața însăși.
Îmi doresc să-l sărbătorim și la 100 de ani. Și să-l întrebăm cu acel prilej dacă există o metodă de calcul rapid pentru a afla pe câți tineri i-a format de-a lungul timpului și câtor maturi le-a deschis mintea.