Dansul incredibil al culorilor lui Teodor Buzu
În lumea de azi, fără frontiere, arta devine din ce în ce mai mult un limbaj universal, ștergând diferențele dintre culturi, completând valorile estetice dispărute sau uitate și motivând dezvoltarea gândirii și imaginației umane. În acest sens, arta lui Teodor Buzu este un exemplu deosebit de inspirat.
Născut în Moldova, urmând cursurile de specialitate la Academia de Design și Artă din Harkov, talentul lui Teodor și-a găsit drumul în mediul cultural din Europa Centrală, în orașul ceh plin de istorie Tábor. În lucrarea sa, valorile culturii estului și centrului Europei sunt îmbinate într-o simbioză unică. Sensibilitatea și temperamentul culorii optimismului besarabean este completată de măsura inconfundabilă a gândirii din Europa Centrală.
Evident, talentul lui Teodor Buzu nu poate fi măsurat doar prin contexte culturale. Mai presus de toate, este un artist cu o individualitate distinctă, plină de potențial și de o imaginație amplă, dominată de o tehnică artistică perfectă. O parte considerabilă a lucrărilor lui Teodor este alcătuită din acuarele, un rezumat esențial al talentului autorului, în care pasiunea și delicatețea alternează constant. După cum spune autorul însuși, el lasă spațiu pentru inspirație și intuiție artistică în realizarea creației de acuarelă. Tehnica acuarelei este necompromisă, în principal pentru că este dificil să repeți detaliile greșite sau întreaga imagine. Odată ce a fost așezată pe suport, pata de culoare are un caracter distinctiv original, iar prelucrarea ulterioară trebuie să fie foarte fină. A fi un bun în acuarelă înseamnă a lucra cu o tehnica de acuarelă perfectă, având o anumită mână inspirată, un simț clar al compoziției, modelarii, precum și al detalierii. Așa se poate caracteriza creația de acuarelă a lui Teodor Buzu.
Prima impresie a compoziției de acuarelă a lui Teodor este abstractă, dar în cea mai mare parte este țesută cu motive naturale sau figurative, care transmit o anumită experiență reală a artistului. Narațiunea de culoare este întotdeauna subliniată de detaliile reale și, astfel, de legătura cu lumea reală, în care lucrurile se întâmplă sau există perceptibil, atingând sufletul artistului. Aceasta este puterea lui Teodor. Prin crearea unei tehnici delicate, transparente și poetice de pictură în acuarelă, creând o imagine în care expresivitatea culorilor și certitudinea unui gest artistic se îmbină perfect cu puterea și realitatea unei experiențe reale. Utilizarea formatelor mari (ajungând până dimensiuni de 70×100cm) întărește acest efect, iar autorul dovedește în mod convingător că experiența monumentală poate fi obținută prin tehnica acuarelă.
Există, de asemenea, un mare ciclu de picturi create pe mătase, care dau o impresie pură și o frumusețe strălucitoare. Experimentarea cu materiale este o altă pasiune a lui Teodor Buzu. Este captivat de felul în care materialul poate schimba nu numai tehnica, ci și impresia lăsată de pictură. Poate fi o structură și o compoziție diferită a hârtiei, dar și un alt material, cum ar fi mătasea. Pe mătase, prima pată de culoare este și ultima, deoarece culoarea se înmoaie imediat și încercările repetate, acumulările de culori au un efect destul de diferit față de hârtie. Acest lucru este confirmat de pictura pe porțelan, unde Teodor combină un sentiment rafinat de compoziție, linie, culoare, textură și, în plus, umilința în fața materialului și a spațiului. Putem vedea toate acestea în realizările monumentale din Austria (Capela Reingers, Calea Crucii în Klein Radischen) și din Republica Cehă (Sala de Ceremonii din Protivín). Desenul și linia sunt importante pentru temperamentul artistic al lui Teodor și se substituie logic cu narațiunea culorilor. Structura și sintetica imaginii grafice permite artistului să oglindească și alte impulsuri puternice.
Prezentarea lui Teodor Buzu este completată de pictura în ulei și acril, în care stilul distinctiv al artistului rămâne același și este doar parțial moderat de utilizarea altor tehnici artistice.
Sper că am deschis calea pentru arta carismatică a pictorului academic Teodor Buzu, iar interpretarea subiectivă a talentului său v-a inspirat să urmăriți și să vedeți pasiunea deschisă, subtilitatea și frumusețea picturii sale, puterea magică a creativității pozitive, dansul incredibil al culorilor pe care ni-l dă potențialul real de a exista într-o lume fără frontiere, unde imaginația se îmbină cu realitatea.
Teodor Buzu
În trenul Odessa-Harkov am întâlnit-o pe soția mea, cu care am doi feciori. Timp de un an și jumătate am slujit în armata sovietică. Cine a făcut armată sovietică nu râde la circ.
Aici, în Cehia, am înțeles că viața nu le aparține celor care pot, dar celor care vor.
Sunt realist – cred în miracole.
Născut: 3.05.1960, s. Drăsliceni, mun. Chişinău, Republica Moldova
Studii: 1970-1977 – Liceul de arte plastice „Igor Vieru”, Republica Moldova
1980-1985 – Academia de Arte şi Design, Harkov, Ucraina, prof. Oleg Veklenko
Asociat: Asociaţia Artiştilor Plastici din Bohemia de Sud, Cehia; Grupul „Die Neuen Milben”, Austria; Uniunea Artiştilor Plastici din Praga; Uniunea Artiştilor Plastici din Republica Moldova
e-mail: teodor.buzu.art@gmail.com
www.teodorbuzu.com
Premii:
– Cavaler al Ordinului Naţional al României Pentru Merit în grad de Comandor, 2003
– Premiul la Concursul internaţional de arte plastice, Passau, Germania, 2004
– Premiul oraşului Tábor, Cehia, 2004
– Premiul „Intersalon AJV”, České Budějovice, Cehia, 2004
– Premiul „Excelenţa artistică”, Dubai, 2005
– Premiul Salonului Internaţional de Carte, Chişinău, 2010
– Premiul Muzeului de Arte Plastice a Republicii Moldova la Bienala Internațională de Pictură, Chișinău, 2013
– Premiul „Basarabenii în Lume”, Chișinău, 2015
– Marele Premiu la Trienala de Acuarelă Lučenec, Slovacia, 2019
Participant la 109 expoziţii colective şi 87 personale