Lupta pentru Limba Română nu s-a sfârșit


 

La aniversarea celor trei decenii de apariție neîntreruptă, transmitem echipei redacționale a revistei „Limba Română” și tuturor cititorilor săi salutul scriitorilor, dragostea și prețuirea noastră.

Așa cum s-a spus de atâtea ori, Limba Română este coloana vertebrală a națiunii. Este bine și este frumos că o sărbătorim în fiecare an pe 31 august. Dar așa cum o limbă e un organism viu, ea poate fi menținută vie, poate fi cinstită și înnobilată numai vorbind-o, numai cultivând-o cu perseverență în școli și instituții, promovând-o cât mai pe larg în toate sferele vieții sociale prin cărți și reviste de valoare, prin emisiuni Radio și TV etc.

Din păcate, victoriile noastre de acum 30 de ani nu au fost definitive. Și după aproape trei decenii de independență, Limba Română continuă să figureze în Constituția RM cu denumirea unui idiom fictiv de limbă moldovenească și să fie nedreptățită la ea acasă. Este umilitor, este degradant când un popor ce se vrea integrat în Uniunea Europeană nu știe nici acum, la început de secol XXI și de mileniu III, în ce limbă vorbește.

Lupta pentru Limba Română nu s-a sfârșit.

În acest context, Revista „Limba Română” și-a creat în timp o personalitate puternică, o imagine inconfundabilă. Alături de Uniunea Scriitorilor și de intelectualitatea autohtonă, ea a fost și rămâne centrul însuflețitor permanent al rezistenței noastre, fruntașul en titre al bătăliilor pentru idealurile noastre naționale.

Din aceste înstelate coloane, îi îndemn pe toți conaționalii să rămânem verticali și neobosiți pe baricade, să nu ne slăbească nicicând virtutea și răbdarea de a relua de la capăt lupta pentru libertatea Limbii Române.

La mulți ani, revista „Limba Română”!