Ce rămâne...
Steagul roșu fâlfâie, ca și la Cernăuți, la Cetatea Albă și la Chișinău. De ce și cum, nu e vremea să se vorbească.
Ceea ce privește acest neam care nu e deprins a se văicăra, căci prea multe păcate a tras, ale lui și ale altora, e ce rămâne în acel pământ pe care noi l-am deschis civilizației cu străvechii noștri moldoveni, din nou robiți în mormintele lor.
Rămân trei milioane de țărani, înfipți acolo din vremile preistorice ale celor mai depărtați dintre strămoși. Rămân la orice regim de hegemonie națională și de prefacere socială i-ar impune „liberatorii”, rămân cu limba lor minunată pe care n-au voit s-o schimbe, rămân cu datinile lor, care n-au suferit nici o prefacere, rămân cu simțul, atâta de prețios și cuprinzând toate făgăduielile de viitor, că ei sunt la dânșii acasă și că întorc brazda pe care au tăiat-o întâia oară (...), așteptând „plinirea vremilor”, care nu înșeală niciodată.
Rămâne, în orașe, amintirea unui sfert din veac de libertate, rămâne o generație crescută de noi, păstrând în cap și în inimi aceleași gânduri și simțiri ca noi.
Rămâne ce am putut îndrepta și crea acolo unde am găsit ignoranță (...) și păduchi.
Rămâne o întreagă emigrație de intelectuali, cari nu pot avea decât un singur gând: revenirea la dreptul lor și al nostru.
(Nr. 142, 2 iulie 1940)