Interviuri despre Eugeniu Coșeriu cu ocazia centenarului


Cu ocazia a 100 de ani de la nașterea lui Eugeniu Coșeriu, profesorul Johannes Kabatek a venit cu ideea de a realiza interviuri, pe Zoom, cu lingviști și personalități – care l-au cunoscut pe Eugeniu Coșeriu sau au fost influențați de ideile acestuia – din toată lumea. Mai întâi a făcut o probă cu subsemnata, ca să se asigure de succesul acestui proiect. Apoi a realizat primul interviu cu Araceli López Serena de la Universitatea din Sevilla, interviu pe care ceilalți membri din proiectul Dincolo de structuralism. Scrisori pentru Eugeniu Coșeriu și istoria lingvisticii în secolul al XX-lea (Yoselin Henriques Pestana, Manuela Crivelli și eu) și câțiva doctoranzi de la Universitatea din Zürich (Senta Zeugin, Bárbara Garrido Sánchez-Andrade, Charlotte Defrance, Olivier Winistörfer) l-am folosit ca model.

Interviurile au o durată de la 5 la 30 de minute și au fost structurate, în general, în felul următor:

1) Ce influență a avut Eugeniu Coșeriu asupra dumneavoastră?

2) Considerați ideile coșeriene actuale?

3) Ne puteți povesti ceva personal din relația dumneavoastră cu Eugeniu Coșeriu?.

Interviurile au fost desfășurate în diferite limbi (de obicei în limba maternă a celor intervievați):

limba engleză (Cristina Bleorțu)

limba franceză (Charlotte Defrance)

limba germană (Yoselin Henriques Pestana, Senta Zeugin, Bárbara Garrido Sánchez-Andrade)

limba italiană (Manuela Crivelli, Olivier Winistörfer)

limba portugheză (Yoselin Henriques Pestana)

limba română (Cristina Bleorțu)

limba spaniolă (Johannes Kabatek, Cristina Bleorțu, Senta Zeugin, Bárbara Garrido Sánchez-Andrade).

După ce au fost realizate interviurile, toți cei implicați în acest mini-proiect am urmat un atelier ținut de Anita Holdener, la Universitatea din Zürich, unde am învățat cum să edităm înregistrări video cu programul Camtasia, a cărui licență am obținut-o de la propria universitate.

Colega noastră Yoselin Henriques Pestana s-a ocupat de crearea unui Template și a unei „coperți” pentru fiecare înregistrare. Odată editate înregistrările de către cei care le-am realizat, acestea au fost publicate de colegul nostru informatician din același proiect (Dincolo de structuralism. Scrisori pentru Eugeniu Coșeriu și istoria lingvisticii în secolul al XX-lea) Dominik Martínez pe canalul Switchtube al universității, unele dintre filmulețe ajungând să fie virale pe această pagină timp de câteva zile.

Până acum s-au publicat 65 de interviuri, dar mai urmează și altele. Persoanele au fost alese în funcție de niște documente pe care domnul profesor Kabatek le avea de la Arhiva Eugeniu Coșeriu din Tübingen, unde apăreau toți cei care au realizat teza de doctorat, abilitarea sau un stagiu de cercetare cu Eugeniu Coșeriu. Unele persoane au fost alese ținând cont de lista pe care o avem în cadrul corespondenței coșeriene, iar altele ne-au fost recomandate de către cei intervievați. În cadrul aceluiași proiect ne propunem să subtitrăm ulterior materialele, probabil că în limba interviului și în engleză.

Aș dori să mulțumesc tuturor persoanelor care au participat până acum și să le invit și pe cele care și-ar dori să contribuie la acest mini-proiect de la Universitatea din Zürich: Jean-Michel Adam, Ana Agud Aparicio, Jörn Albrecht, Cristina Altman, Ramón de Andrés Díaz, Sanda Maria Ardeleanu, Heidi Aschenberg, Ana Bantoș, Ion Horia Bîrleanu, Oana Boc, Mircea Borcilă, Tilman Borsche, Iraida Condrea, Manuel Casado Velarde, Ramon Cerdà Massó, Adrian Chircu, Lucia Cifor, Wolfgang Dahmen, Donatella Di Cesare, Wolf Dietrich, Stelian Dumistrăcel, Adolfo Elizaincín, Luminița Fassel, Dorel Fînaru, Carlos Garatea Grau, Benjamín García Hernández, Christophe Gérard, Maria Grossmann, Hans Ulrich Gumbrecht, Salvador Gutiérrez Ordóñez, Gerda Hassler, Peter Kuon, Brenda Laca, Peter Lang, Franz Lebsanft, Ángel López García-Molins, Araceli López Serena, Michele Loporcaro, Óscar Loureda Lamas, Jesús Gerardo Martínez del Castillo, María Antonia Martín Zorraquino, Alfredo Matus Olivier, Ioan Milică, Cristinel Munteanu, Eugen Munteanu, Marius Nagy, Gunter Narr, Vincenzo Orioles, José Polo, Gheorghe Popa, Xavier Perret, Wolfgang Raible, François Rastier, Ala Sainenco, Emilio Ridruejo, Nicolae Saramandu, Bruno Staib, Maria Șleahtițchi, Lilian Șonțu, Emma Tămâianu-Morita, Harald Thun, Jürgen Trabant, Cristina Varga, Magdalena Viramonte de Ávalos, Cornel Vîlcu, Dina Vîlcu, Floarea Vîrban, Cecilia Vrabie, Heinrich Weber, Klaas Willems, Rudolf Windisch, Ludmila Zbanț.

În acest număr de revistă publicăm câteva dintre interviurile realizate.