Dincolo de structuralism. Scrisori către Eugeniu Coşeriu şi istoria lingvisticii în secolul al XX-lea. O scrisoare de la Iorgu Iordan


Continuăm cu seria scrisorilor din cadrul proiectului „Dincolo de structuralism”. Scrisori pentru Eugeniu Coșeriu*, de la Universitatea din Zürich și prezentăm una scrisă de Iorgu Iordan, cel care i-a fost profesor lui Eugeniu Coșeriu după cum mărturisește în interviurile acordate lui Kabatek și Murguía (2017): „Acolo – nu la facultatea de drept, ci la cea de filosofie, am avut câţiva profesori foarte buni şi foarte importanţi pentru formarea mea şi pentru cariera de mai târziu. Pentru filologie romanică Dimitrie Găzdaru care, mai târziu, a emigrat în Argentina şi a rămas mulţi ani în La Plata; pentru filologie română Iorgu Iordan, care mai apoi a devenit mult mai faimos; pentru filologie slavă Petru Caraman, care îmi plăcea mult şi care era un om cu totul deosebit, nu doar ca profesor; pentru estetică şi critică literară George Călinescu, autor al unei voluminoase istorii a literaturii; pentru latină Marinescu, care, de asemenea, era excelent; pentru  istoria Evului Mediu George Brătianu; şi alţii” (Kabatek și Murguía 2017: 29).

Jáchimov (Republ. Cehosl.), 14/VII/1957

Stimate domnule Coșeriu,

Am avut de gînd să-ți scriu mai de mult, ca să-ți mulțumesc pentru lucrările pe care ai avut bunătatea să mi le trimiți, dar m-au luat mereu înainte treburile, multe și grele. M-am mulțumit să dau dispoziție serviciului respectiv al Academiei R. P. R. să expedieze la Universitate, pe numele d-tale, publicațiile de lingvistică romînească apărute la noi în ultimii ani. Sînt sigur că ele te interesează chiar și dintr-un punct de vedere pur subiectiv, dar fiind că ele se referă la limba d-tale maternă. Aș dori să aflu dacă aceste lucrări au sosit la destinație, eventual și unele aprecieri ale d-tale asupra lor.

Anul trecut, cu prilejul călătoriei mele în Italia (am participat, cum vei fi fost informat în vreun fel oarecare, la congresul de lingvistică romanică), am vizitat (împreună cu ceilalți delegați romîni: prof. Rosetti și lectorul Al. Niculescu) pe socrul d-tale, ilustrul lingvist V. Pisani. De la el am aflat și despre legăturile de rudenie dintre el și d-ta, și despre faptul că timp de doi ani ai lucrat în Italia, în meseria d-tale.

Eu mă găsesc aici de o săptămână pentru un tratament medical, care va dura pînă la sfîrșitul lunii curente. Am fost și anul trecut, tot la cură, și am constatat o vizibilă îmbunătățire. Din Praga voi pleca la Oslo, unde, după cum știi se va ține, între 5 și 10 august, al VIII-lea congres de lingvistică. D-ta vii?

În speranța că, dacă nu ne vom putea vedea, cel puțin vom mai continua a comunica unul cu altul, te rog să primești salutările mele cordiale.

Iorgu Iordan

 

Bibliografie:

Kabatek și Murguía 2017 = Johannes Kabatek și Adolfo Murguía, „A spune lucruri așa cum sunt”. Conversații cu Eugeniu Coșeriu, Iași, Demiurg, 2017


Beyond Structuralism. Letters to Eugenio Coseriu and the history of linguistics in the 20th century. A letter from Iorgu Iordan

Keywords: Eugenio Coseriu; letters; history of linguistics; Iorgu Iordan

This paper presents a letter in from Iorgu Iordan to Eugenio Coseriu, from 1957, from the project “Beyond structuralism”. Letters to Eugeniu Coşeriu and the History of Linguistics in the 20th Century from the University of Zurich. Our purpose is to contribute to the history of Coserian linguistics.