Prietenia, ca principiu de viață


Prietenia, ca principiu de viață

Prietenia ca principiu de viață, asumată sincer și generos, trebuie, în opinia mea, situată în familia selectă și restrânsă a virtuților omenești. Este de neconceput viața neînsoțită de prieteni, decât cu riscul traversării singurătății ca pe o boală a sufletului. Fiind un sentiment profund, ea nu presupune un canon unic, pentru că experiențele noastre, deși asemănătoare, nu sunt identice, cum nu sunt două frunze în univers, parafrazându-l pe Leibnitz. Afinitățile intelectuale, morale, contextele sociale, aspirațiile personale, disponibilitățile empatice, întâmplările intenționate sau nu, valorile comune în general constituie suportul existențial și sursele prime ale prieteniei. Are ca atribute statornicia, durata și altruismul neformalizat.

Personal mă consider printre privilegiați prin numărul mare de prieteni, din diferite medii sociale și intelectuale, pentru că profilul meu profesional și de persoană publică m-a expus permanent responsabilităților și relaționărilor. Mi-a fost dat să fiu beneficiarul unor „întâlniri admirabile”, în biografia mea, imposibil de ignorat.

Sub această „zodie” stă și prietenia cu prof. univ. dr. Ion Ionescu, născut în ținutul binecuvântat al Neamțului, al „codrilor de aramă” și al „pădurii de argint”, al mănăstirilor și schiturilor din acest ținut. Îl aniversăm la împlinirea celor șapte decenii de viață, după o prestigioasă carieră didactică, universitară, în cadrul Facultății de Filosofie și Sociologie, a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la care o perioadă a fost prodecan. Studiile în domeniul sociologiei și metodologiei cercetării, de istorie a sociologiei românești și europene, acțiunii sociale sunt de referință în bibliografia omagiatului. A predat ca profesor invitat la prestigioase universități din Franța, Luxemburg, Italia etc., în cadrul schimburilor și programelor academice. A participat și organizat (la Iași) conferințe științifice, alături de mari personalități din domeniul sociologiei. A publicat în cele mai importante reviste de profil.

Prietenia noastră durează de peste un sfert de secol, intermediată inspirat de profesorul nostru comun, Vasile Miftode, la rându-i un universitar și sociolog prestigios. Identificându-ne repede compatibilitățile, am pus temelii puternice relației dintre noi. Un moment special l-a constituit vizita la Chișinău, în 28 august 2000. În calitate de prefect de Maramureș, la invitația domnului Alexandru Bantoș, redactor-șef al revistei „Limba Română” și a doamnei sale, Ana Bantoș, critic literar, am participat la manifestările de „Ziua Limbii Române”, fiind însoțit de un grup de oameni de cultură și persoane publice din Maramureș și de ansamblul „Transilvania” din Baia Mare. Domnul Ion Ionescu a fost invitatul meu de onoare. Emoțiile trăite împreună rămân de neuitat, cu sentimentul că atunci s-a produs în noi o veritabilă adopție culturală și sufletească la spațiul basarabean. Prin generozitatea intelectuală a lui Alexandru Bantoș am fost nominalizați în colegiul de redacție al revistei, iar profesorul Ionescu a devenit un colaborator permanent. Preocupările noastre didactice au consolidat relațiile dintre noi, extinzându-le și la nivelul familiilor Bârlea-Bantoș-Ionescu. Poate surprinde amănuntul că nu trec trei-patru zile fără să comunicăm măcar telefonic și să ne facem vizite reciproce, când este posibil. Din rațiuni familiale, prietenul Ionescu s-a mutat printre codrii Snagovului, purtând în suflet nostalgia pentru Iași, de care-l leagă tinerețea și cariera universitară. Dar în fabuloasa grădină de la noul domiciliu, încărcată de verdeață, pomi, trandafiri și brazi falnici, ce pare desprinsă dintr-un colț de rai, prietenul nostru Ion se poartă ca un veritabil grădinar, răsfățându-și nepoțica și nepotul.

La mulți ani, cu sănătate, generoși cu tine și cu familia ta extinsă, distinse și dragule prieten ION! 

 

Friendship, as a principle of life

Keywords: Friendship; joint projects; “Limba Romanian” magazine; intellectual generosity; university career

The text is a tribute to Professor Ion I. Ionescu on his 70th birthday. Collaborative and friendly relationships are highlighted, having as a reference point various scientific and cultural concerns.