Jurnalistul Valeriu Saharneanu, despre marea pacoste a omenirii
Cartea cunoscutului jurnalist basarabean Valeriu Saharneanu cuprinde o Prefață și 90 de articole publicistice care reflectă evenimentele din Ucraina, Republica Moldova, Europa etc., în perioada ianuarie-decembrie 20221. Valeriu Saharneanu are o bogată experiență jurnalistică, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova (2011-2014) și cunoaște foarte bine realitatea politică a spațiului pruto-nistrean.
Volumul semnat de Valeriu Saharneanu începe cu o serie de materiale analitice scrise pe marginea unor evenimente prevestitoare, menite să anunțe pătrunderea lentă, dar brutală, a duhului războiului pe domeniul parcă înveșnicit al păcii pogorâte peste Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial. Este vorba de protestele înecate în sânge din Kazahstan, de la începutul anului 2022, și intervenția militară a Rusiei și a altor state membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC)2 în această țară.
În continuare, în carte își găsesc oglindire mai multe probleme fundamentale care au preocupat lumea în săptămânile de dinaintea invaziei Rusiei în Ucraina, în momentul intervenției și, mai cu seamă, după dezlănțuirea propriu-zisă a războiului. Este vorba, în primul rând, de analiza statului-agresor, Federația Rusă (FR), și a conducerii acestuia, de ambițiile rușilor pe plan internațional și, în mod special, de a pune stăpânire pe teritoriile fostei URSS, iar în perspectivă – și pe ale fostelor state din blocul Tratatului de la Varșovia. Este semnalat limbajul bădărănesc al șefului delegației ruse Serghei Reabkov, viceministru al Afacerilor Externe al FR: „NATO trebuie să-și ia catrafusele și să meargă la granițele de până la 1997”, frază rostită înaintea întâlnirii de la Geneva a delegațiilor SUA și FR din ianuarie 2022 (p. 28). În mod firesc, un diplomat de carieră, așa cum este Serghei Reabkov, nu-și permite un astfel de comportament. În cazul dat însă, prin obrăznicie, rușii au vrut să demonstreze poziția de „mare putere” a FR, egală cu a SUA. Curând însă, nu doar Lumea, ci și rușii se vor convinge că „măreția” și puterea lor este falsă, iluzorie.
Valeriu Saharneanu analizează și prezintă cititorilor comportamentul președintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. După invazia militarilor ruși în Ucraina, în sfârșit, scrie autorul, „V. Putin s-a făcut mare: marea pacoste a omenirii” (titlul articolului, p. 82), explicând convingător că războiul lui V. Putin împotriva Ucrainei va intra în istorie prin absurdul motivelor dezlănțuirii lui. V.Saharneanu exprimă o opinie absolut corectă: după destrămarea URSS și declararea suveranității de stat a FR, Kremlinul a avut șansa să „ridice din genunchi” Rusia prin „a o dezvolta economic, social, științific, tehnologic și cultural”, asta în condițiile în care Rusia rămâne a fi „cea mai mare țară de pe planetă ca teritoriu și cea mai bogată țară din lume ca resurse naturale disponibile” (Ibidem). V. Putin et K° au ales calea încălcării ordinii mondiale, bazată pe respectarea tratatelor internaționale, recunoașterii frontierelor existente, au ales calea războiului.
Autorul cărții critică motivele invadării Ucrainei de către Rusia, (motive) expuse de V. Putin: „nevoia” de a „denazifica Ucraina” și de a „elibera poporul ucrainean de sub jugul juntei naționaliste care a acaparat ilegal puterea în 2014” (p. 84), remarcând că, în decembrie 2021, V. Putin vorbea de alte cerințe față de Ucraina, acum însă (24 februarie 2022, a. p.) le schimbase. „Dar asta nu mai contează”, scrie autorul (ibidem). El amintește de convingerea lui V. Putin că operațiunea militară va fi un blitzkrieg („război fulger”), că ucrainenii vor aștepta soldatul rus cu flori, pâine și sare. Dar, continuă autorul cărții, „ca pe orice agresor, soldatul trimis de Kremlin a fost întâmpinat cu gloanțe” (ibid.).
În materialele publicate, Valeriu Saharneanu a analizat și expus convingător caracterul și viziunile războinice ale liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, cel care este vinovat de uciderea a zeci de mii de ucraineni-militari, care-și apără Patria, dar și, mai ales, civili: copii, femei, bătrâni, de distrugerea orașelor, altădată - înfloritoare, construite cu eforturile multor generații, de sechestrarea și deportarea în interiorul FR (dar și în Crimeea cotropită în 2014) a mii de cetățeni ucraineni, inclusiv copii. Autorul cărții a constatat că pentru Putin „ideea dominantă, foarte dureroasă a perioadei de după 1991”, este că Războiul Rece „s-a încheiat cu victoria zdrobitoare a Occidentului în fața Imperiului sovietic și a comunismului, identificat cu acesta” (p. 52). Autorul reflectă lupta eroică a ucrainenilor pentru apărarea Patriei lor – Ucraina -, stat suveran și independent, cofondator al ONU, recunoscut internațional în frontierele anului 1991.
Un alt subiect asupra căruia s-a aplecat autorul cărții este legat de realitățile din RM, în mod special, de comportamentul conducerii și matrapazlâcurile Coloanei a 5-a rusești în zonă. Articolele analitice, cuprinse în volum, ating, bineînțeles, și alte subiecte de actualitate.
Pe fundalul războiului agresiv, nemilos, barbar și sângeros, purtat de FR în Ucraina, autorul cărții a atras o atenție deosebită poziției luate și politicii promovate de guvernarea de la Chișinău. Valeriu Saharneanu a semnat un articol de o importanță excepțională, inserat în cartea prezentată. Titlul materialului „Republica Moldova suportă lovitura de bumerang a propriei politici de nealiniere la sancțiuni” (p. 106-109, scris la 23 martie 2022).
Merită atenția cititorilor și observațiile autorului referitoare la Vladimir Jirinovski, care a murit la câteva zile după începerea invaziei rusești în Ucraina (6 aprilie 2022). Valeriu Saharneanu menționează: Jirinovski „a fost lăsat de Kremlin să se impună în societate și în străinătate drept un om spurcat la gură, adică trivial, vulgar, indecent, porcos, scârbos, imoral, deșucheat, delirant, devenind cu anii însuși spiritul, sufletul, duhul, emblema sui-generis a regimului Putin. Excentric, zvăpăiat, nebunatic și fanfaron, Jirinovski l-a ajutat pe Putin în cea mai importantă treabă de când se află în fruntea Rusiei - îndobitocirea rușilor și băgarea în sperieți a străinilor” (p. 119). Moartea lui Jirinovski a fost ținută un timp în secret, fapt ce a stârnit dispute: e viu sau nu? Autorul cărții susține jurnaliștii ucraineni care afirmau: „Metaforic vorbind, la ora actuală, în Rusia nu există un mort mai viu decât Jirinovski”
(p. 120). Semnatarul volumului continuă: „Acest lucru se întâmplă din simplul motiv că Jirinovski este sufletul care ține în viață trupul în agonie al regimului Putin. Ceea ce în limbaj politic s-ar putea traduce că Jirinovski este un alter ego al lui Putin, iar dispariția fizică a primului, ar anunța începutul sfârșitului, într-o formă sau alta, al celui de-al doilea” (Ibidem).
Un alt subiect interesant, abordat de autor, este cel al parității diplomatice moldo-ruse. Din diverse surse, aflăm că așa-numiții „diplomați” ruși sunt în realitate ofițeri de informații (spioni). În Republica Moldova, scrie Valeriu Saharneanu, „ar activa peste 3000 de colaboratori, majoritatea dintre ei ar fi, nediplomatic vorbind, spioni” (p. 135). Această cifră „am auzit-o vânturată în popor”.
E scris bine: dacă numărul trimișilor Kremlinului în RM cu pașapoarte diplomatice este altul, atunci să știm și noi care este în realitate acel număr. Dar problema există. Știrea bună e că Bucureștiul a cerut chiar zilele acestea (7 iunie 2023) rușilor să micșoreze numărul „diplomaților” până la asigurarea parității. Este un exemplu demn de urmat și pentru conducerea proeuropeană a RM.
Acțiunile conducerii FR, ale lui V. Putin, atrocitățile comise de militarii ruși pe teritoriile vremelnic ocupate din Ucraina, rezistența eroică a ucrainenilor etc. rămân în centrul atenției autorului până la sfârșitul cărții. Tematica Transnistriei („Republica Șeriff”), problema ieșirii RM din Comunitatea Statelor Independente (p. 141-143), meditații asupra comportamentului Coloanei a 5-a rusești în RM3 (un articol este consacrat comportamentului fanilor lui Putin din RM pe data de 9 mai 2022, dar și acțiunilor ezitante ale guvernului, p. 177-180) sunt teme abordate de Valeriu Saharneanu și expuse explicit.
În concluzie: volumul prezentat este o lucrare competentă, convingătoare, utilă atât specialiștilor și factorilor de decizie ai RM, cât și publicului cititor larg. Valeriu Saharneanu nu a urmărit doar evenimentele zilelor de război, ci şi a făcut comparații istorice, iar în unele cazuri - comparații cu opere ale clasicilor literaturii române.
Felicitări autorului!
10 iunie 2023
Note:
1 Valeriu Saharneanu, Război pe timp de pace. Anul de război 2022. Cronică publicistică, Iaşi, Editura Princeps multimedia, 2023, 409 p.
2 OTSC – este o alianţă militaro-politică formată din Federaţia Rusă (FR), Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan. Tratatul a fost semnat la 15 mai 1992.
3 În perspectivă, ar trebui să concretizăm, cred, pe cine avem în vedere când scriem/spunem „Coloana a 5-a”. Istoric, în Madridul înconjurat de patru coloane, susţinătorii generalului Fr. Franco din oraş alcătuiau „Coloana a 5-a”. Erau agenţi secreţi. La noi, în RM, Dodon et K° pledează deschis pentru susţinerea lui Putin. În schimb, există persoane care ori tac, ori afirmă că „vor în Europa”, aşteaptă, în schimb, venirea cât mai grabnică a trupelor ruseşti să-i „elibereze”.
Journalist Valeriu Saharneanu about the great humanity’s nuisance
Keywords: Valeriu Saharneanu; The volume “War during Peacetime”; Putin; Russian Federation; Cold War; Republic of Moldova; Ukraine; European Union
The article presents journalist Valeriu Saharneanu’s new book. An overview of the topics addressed by the author, that spotlights the invasion of the Russian Federation in Ukraine and the consequences of this unwanted war on the peace on the European continent.