O figură proeminentă în spaţiul românesc şi universal
„Mie îmi place să cred și să spun
că cea mai importantă creație spirituală
a poporului român este limba română.”
Acad. Ioan-Aurel POP,
președintele Academiei Române
Președintele Academiei Române, academicianul Ioan-Aurel Pop, reputat istoric medievist, cu excepționale abordări multidisciplinare, este personalitatea enciclopedică înzestrată cu o memorie ieșită din comun, capabilă a reseta, la necesitate, sute de evenimente, personalități, acțiuni. Cunoscător a cinci limbi străine (engleza, franceza, italiana, germana, maghiara), acad. Ioan-Aurel Pop este astăzi o somitate comparabilă cu Nicolae Iorga, pentru care are o deosebită pietate. Fișierul biografic, completat cu o activitate prodigioasă pe tărâmul istoriei, îl aduce în prim-plan pe istoricul pasionat de Evul Mediu românesc, dar și pe priceputul și conștiinciosul șef/director/rector al entităților în care a activat și, fără echivoc, pe cel care are funcția ce implică maximă responsabilitate și dăruire de sine – cea de președinte, din 2018, al Academiei Române.
Relația Domniei Sale cu mediul academic din Republica Moldova este foarte strânsă, de la colaborări între institutele de istorie la activitatea în colegiile de redacție ale revistelor științifice. Astfel, acad. Ioan-Aurel Pop a fost ales Membru de Onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (2015), Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Moldova și al Universității Pedagogice „Ion Creangă” din Chișinău. Acad. Ioan-Aurel Pop este membru în colegiul de redacție al revistei „Akademos”, editată de către AȘM, membru în colegiul de redacție al „Revistei de Istorie a Moldovei”, al revistei de ştiinţă şi cultură „Limba Română”, membru în colectivul de redacție al revistei „Promemoria”, al Buletinului „Mihai Eminescu”, al revistei „Viața Basarabiei”.
Mult așteptata vizită la Chișinău de la sfârșitul verii trecute a devenit cel mai titrat eveniment științifico-cultural. Specialist notoriu în istoria Transilvaniei, în istoria medievală a României, acad. Ioan-Aurel Pop a reușit să susțină în această scurtă, dar complexă ședere la Chișinău câteva prelegeri științifice de mare interes pentru știința din spațiul românesc.
La cea de-a doua ediție a Școlii de Vară „Calea către descoperiri științifice”, organizată de Academia de Științe a Moldovei în parteneriat cu Academia Română și Academia Tinerilor din Moldova între 27 și 31 august 2024, acad. Ioan-Aurel Pop a prezentat în fața liceenilor, masteranzilor și doctoranzilor un subiect de mare rezonanță – Educația contemporană prin istorie, – subliniind ponderea istoriei ca știință în educație și în promovarea adevărului istoric ca forță edificatoare a societății.
Pentru prima dată, Congresul Național al Istoricilor Români, ajuns la cea de-a patra ediție, a trecut Prutul și s-a desfășurat la Chișinău, pe 28 august 2024, la organizarea acestuia depunând eforturi substanțiale Academia Română, Comitetul Național al Istoricilor din România, Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Prelegerea susținută în ședința plenară de către acad. Ioan-Aurel Pop O paralelă între două țări ale Țării: Transilvania și Basarabia a fost un discurs excepțional prin mesajul transmis și profunzimea cercetării realizate.
Voi menţiona, de asemenea, că prelegerea Perenitatea lui Eminescu (dincolo de măruntele judecăţi omeneşti), prezentată pe 31 august 2024 de către președintele Academiei Române, face parte din lecturile academice tradiționale organizate de Ziua Limbii Române.
În ultimii ani suntem martorii unei apropieri fără precedent atestate între cele două academii-surori – Academia de Științe a Moldovei și Academia Română. În acest context, implicarea acad. Ioan-Aurel Pop este una decisivă, mai ales în promovarea Planului de acțiuni comune pentru anii 2023 și, respectiv, 2024, în vederea desfășurării cu succes a unor evenimente cu un impact deosebit pentru spațiul științific și cultural românesc. Cele două Academii consemnează împreună și Ziua Europei, Congresul Mondial al Eminescologilor, evenimente științifice și culturale prin care se manifestă acest parteneriat de durată, confirmat prin semnarea unui acord de colaborare. De remarcat faptul că acordul de colaborare în redacție nouă a fost semnat între Academia Română și Academia de Științe a Moldovei la 27 august, când Republica Moldova a sărbătorit cea de-a 33-a aniversare de la proclamarea independenței. Conform Planului de acțiuni comune, două Academii organizează și evenimente întru cinstirea memoriei înaintașilor. În această ordine de idei, un eveniment de rezonanță a avut loc pe 11 septembrie 2024, când a fost marcată aniversarea a 150-a de la nașterea celebrului astrofizician român Nicolae Donici, care s-a născut în suburbia Petricani a Chișinăului și a activat, la începutul secolului XX, la Dubăsarii Vechi, creând acolo în acele timpuri un observator modern. Academicianul Pop este prezent cu mesaje și rapoarte la fiecare activitate desfășurată împreună și de fiecare dată copleșește ascultătorii prin profunzimea discursului, prin calitățile oratorice și caracterul elevat al cercetării.
Acad. Ioan-Aurel Pop este autorul a peste 70 de cărți, ediții istorice, tratate și manuale universitare. A semnat mai mult de 500 de studii, articole, recenzii, dări de seamă, cronici în volume separate, în reviste de specialitate și în publicații de cultură.
Este o onoare deosebită pentru istoricii și oamenii de cultură de azi să dețină în bibliotecile lor o carte semnată de acad. Ioan-Aurel Pop; este un mare noroc să intri în posesia unui volum cu autograf al distinsului istoric, care readuce în lumina zilei mai multe fațete ale unui Ev Mediu învăluit de mistere și taine descifrate grație documentelor păstrate și unui algoritm argumentat de cercetare.
Este convingătoare poziția civică a acad. Ioan-Aurel Pop, care întotdeauna a susținut și a apărat comunitatea academică. Recent, la Zilele Academice Clujene, a declarat că într-o ţară civilizată ştiinţa, cultura şi creaţia trebuie să fie susținute de stat, reiterând că „Academia Română este principalul for de cercetare din România, cel puţin de cercetare fundamentală. (...) Ştiinţa trebuie întreţinută şi patronată de stat”.
Fiind rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj (2012-2020), a avut și continuă să aibă un impact semnificativ asupra procesului educațional din România. Convins că educația reprezintă pilonul central al dezvoltării societății moderne, în cadrul frecventelor dezbateri publice și în media, Ioan-Aurel Pop cheamă insistent cetățenii și guvernarea la conștientizarea valorii acesteia.
Revenind la domeniul colaborării cu Academia de Științe a Moldovei, voi menţiona că domnul Preşedinte Ioan-Aurel Pop a susținut ideea unui program de acțiuni coordonate, identificarea personalităților notorii de pe ambele maluri ale Prutului și alegerea lor în calitate de membri de onoare ai celor două Academii, organizarea unor manifestări științifice cu ocazia zilelor naționale sau cinstirea memoriei înaintașilor, acordarea de premii din partea ambelor Academii și participarea la proiecte comune.
Apropierea sufletească de comunitatea științifică și oamenii de cultură din Republica Moldova a fost influentață și de marea dragoste a acad. Ioan-Aurel Pop față de limba română, de dorința sinceră de a ajuta confrații de pe malul stâng al Prutului în lupta lor îndelungată pentru repunerea în drepturi a denumirii limbii oficiale a statului Republica Moldova, pentru modificarea articolului 13 din Constituția Republicii Moldova. În discuțiile avute în decursul ultimilor ani cu președintele Academiei Române, dumnealui în permanență menționa necesitatea susținerii publicațiilor în limba română editate la Chișinău, evidențiind în mod deosebit revista „Limba Română” și hebdomadarul „Literatura și Arta”.
Președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, demonstrează o viziune clară referitor la dezvoltarea științei și educației în România și în lume, fiind un susținător fervent al excelenței în aceste domenii strategice pentru țară. Promovând standarde înalte în domeniile sale de activitate și fiind o personalitate integră care respectă principiile etice, acad. Ioan-Aurel Pop este astăzi lider de opinie recunoscut, cu un impact deosebit asupra educației și științei în întreg spațiul românesc. Impresionante sunt și eforturile de consolidare a comunității academice din România și Republica Moldova, un exemplu elocvent în acest sens fiind lansarea la 12.11.2024 în spațiul românesc a Deceniului Internațional al Științelor pentru Dezvoltare Durabilă (2024-2033), proclamat de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pe 25 august 2023.
Comunitatea științifică din Republica Moldova apreciază înalt aportul acad. Ioan-Aurel Pop în extinderea și aprofundarea relațiilor de colaborare dintre oamenii de știință și de cultură de pe ambele maluri ale Prutului, în antrenarea cercetătorilor în spațiul științific european, în apropierea fără precedent a celor două Academii-surori – Academia Română și Academia de Științe a Moldovei, actualmente antrenate în realizarea unui Plan de acțiuni comune.
Cu prilejul frumoasei sărbători, 70 de ani din ziua nașterii, adresăm academicianului Ioan-Aurel Pop, președinte al Academiei Române, cele mai sincere felicitări, însoțite de urări de sănătate deplină și viață îndelungată, noi împliniri, bucurii care să vină atât din realizările profesionale, cât și din partea familiei și a prietenilor.
La Mulți Ani!
A Prominent Figure in the Romanian and Universal Space
Keywords: Ioan-Aurel Pop; Romanian Academy; academic collaboration; Romanian history; Romanian culture; Romanian language; education; Republic of Moldova
The article discusses the outstanding contributions of Academician Ioan-Aurel Pop, the president of the Romanian Academy, to the advancement of science and culture in Romania and the Republic of Moldova. Ioan-Aurel Pop is portrayed as a distinguished historian and leading academic known for his multidisciplinary approaches and active involvement in the promotion of the Romanian language and culture. The article highlights his collaborations with academic institutions in the Republic of Moldova, such as his participation in the editorial boards of scientific journals and the honors received, like the title of Honorary Member of the Academy of Sciences of Moldova. Also discussed are the joint initiatives of the two sister academies, Romanian and Moldovan, and the positive impact these have on cross-border scientific and cultural relations. The article emphasizes the central role of education in the development of modern society, highlighting Pop’s vision for this strategic direction for both Romania and Moldova.