Importantă manifestare dedicată cărţii


La 31 august a avut loc inaugurarea Salonului Internaţional de Carte 2009. Biblioteca Naţională a Republicii Moldova şi Biroul de Informare al Consiliului Europei în Moldova au oferit chişinăuienilor şi oaspeţilor capitalei ocazia de a participa la cel mai aşteptat eveniment dedicat cărţii şi lecturii, care a durat până pe 3 septembrie.
Cea de-a 18-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte a fost consacrată memoriei lui Grigore Vieru. Punctul de atracţie l-a constituit expoziţia-eveniment „Taina care mă apără”, vernisajul cuprinzând dezvelirea bustului poetului (sculptor Ion Bolocan), precum şi prezentarea unor noi ediţii dedicate ilustrului poet. Tradiţional, programul Salonului a inclus expoziţii de trecere în revistă a producţiei editoriale din ultimul an, lansări de ediţii recente, conferinţe, discuţii, întâlniri cu cititorii, expuneri bibliografice, expoziţii de pictură, fotografii, grafică de carte.
La eveniment au participat un număr record de edituri din Republica Moldova şi din străinătate. De asemenea, au fost prezente personalităţi notorii din sfera culturală, politică şi a mass-mediei. Salonul de Carte a întrunit peste 14 mii de vizitatori.
La 3 septembrie, în cadrul galei laureaţilor, juriul, alcătuit din acad. Mihai Cimpoi (preşedinte), Alexei Rău, Ana Bantoş, Vlad Pohilă, Vitalie Sârbul, Eugenia Parlicov, Valeriu Herţa, Galina Cereşun şi Raisa Melnic (secretar), a acordat 26 de premii şi 9 diplome pentru cele mai bune realizări editoriale.
Astfel, marele Premiu „Coresi” a fost acordat editurilor Sacogen şi GrafiCart pentru colecţia de albume dedicate Moldovei de Amedeo Carrocci.
Premiul „Cartea anului” a fost decernat dnei Maria Bieşu pentru volumul Viaţa mea e un turneu, Editura Cartea Moldovei, 2009.
Premiul „Opera omnia” (postmortem) – scriitoruliu Andrei Vartic (Primăria municipiului Chişinău).
Premiul Uniunii Scriitorilor „Păstorel” – dlui Ion Cuzuioc pentru volumul Dragoste şi credinţă; dlui Gheorghe Bâlici pentru volumul Coşul minim de râs, Editura Magna Princeps.
Premiul pentru proză – dlui Simion Ghimpu pentru volumul Viaţă pe muchie de cuţit, Editura Pontos, 2009.
Premiul „Grigore Vieru” – dlui Cătălin Bordeianu şi dlui Valeriu Stancu.
Premiul pentru poezie – dlui Ion Hadârcă pentru volumul Pianul din abator, Editura Garuda-Art şi dlui Leo Butnaru pentru volumul Din sens opus, Editura Cartea Moldovei.
Pentru numărul special dedicat regretatului Grigore Vieru, revistei „Limba Română” i-a revenit premiul In Memoriam Grigore Vieru.
Printre cei menţionaţi la Salon cu Premiul pentru debut este şi colega noastră Viorica-Ela Caraman, autoarea volumului de eseuri şi note de lectură Ante-Scriptum, apărut în 2009 în colecţia Biblioteca revistei „Limba Română”. Felicitările noastre, colega! La mai mult şi la mai mare!