Înălţarea clipei către eternitate


Dragi iubitori ai limbii române de pretutindeni şi dintotdeauna,
În miez de mai, marea a pus dragostea voastră pentru cuvânt în cel mai luminos răsărit de soare. Din valuri, la orizontul de linişte şi iubire, simţirea românească a zămislit un spaţiu ideal, în care cuvântul naşte şi renaşte, într-un perpetuum mobile al visului românesc de dăinuire.
Aţi venit aici, la Constanţa, la malul mării româneşti, din dragoste pentru rostirea în graiul străbun şi cu sufletul împodobit de valorile perene ale culturii noastre naţionale. Aţi încremenit timpul în cea mai frumoasă înălţare a clipei către eternitate şi împreună veţi înfrăţi slova cu vorba, cuvântul nenăscut cu cel pârguit, meşteşugind cu har bijuterii ale simţirii voastre, întru „creşterea limbii româneşti şi a patriei cinstire”. Iată că, în anul 2010, ca niciodată până acum, elevii români de pretutindeni îşi leagă vorba de cuvântul scris, cu frăţietatea perenă a destinului cultural comun. Din Republica Moldova, din Ucraina sau din josul Dunării, din Serbia, Bulgaria şi din România, v-aţi împlinit visul de a simţi româneşte pe pământul ţării străbune. Sunteţi cei care aţi deschis porţile unei Românii fără frontiere, în care şi din care visul vine şi pleacă, la fel de liber ca pescăruşii în nesfârşirea cerurilor născute din mare.
Vă fie clipa aceasta de românism apă vie întru deplina dăinuire, peste timp, a dragostei voastre pentru tot ce înseamnă bucuria de a da suflet cuvântului şi înaltelor sale puteri de a înnobila fiinţa!
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România este onorat ca, împreună cu Guvernul României, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, să vă poată oferi şansa de a vă înfrăţi dragostea pentru limba, literatura şi cultura românească în cele câteva zile petrecute la Constanţa.
Fiţi bineveniţi în lumina solară a speranţei şi în spaţiul deschis şi fără frontiere al cuvântului sacru, românesc!